Vaktmästeriet trivs i nya lokalerna i Bryggan

Bryggans gamla lokaler har nu tagits i bruk av kommunens vaktmästeri där flera kompetenser samlats. "Det känns bra, lokalerna är luftiga och fräscha och det är trevligt att vara i ett större gäng", säger drifttekniker David Ekman.

På onsdagen höll enheten för fastighetsdrift öppet hus för att visa upp de nya lokalerna i gamla Bryggan. Enhetscheferna Anders Söder och Ramona Nilsson guidade runt.

På onsdagen höll enheten för fastighetsdrift öppet hus för att visa upp de nya lokalerna i gamla Bryggan. Enhetscheferna Anders Söder och Ramona Nilsson guidade runt.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2021-11-17 19:00

I mars i år fick fastighets- och serviceförvaltningen klartecken att bygga om och flytta sitt centrala vaktmästeri till Bryggans gamla lokaler på Nolia. De tidigare lokalerna vid Christinaskolan kommer att rivas i början av nästa år som en del i det pågående Christinaprojektet.

undefined
Anders Söder och Ramona Nilsson är enhetschefer för fastighetsdrift. De är nöjda med de nya lokalerna och den samverkan den möjliggör när olika funktioner nu sitter under samma tak.

På onsdagen höll kommunens Fastighets-och serviceförvaltning öppet hus för att visa upp de nya lokalerna för vaktmästeriet i centrala stan som togs i bruk i september. I Bryggans gamla lokaler huserar nu fastighetsskötare/tekniker som arbetar i centrala Piteå, hjälpmedelstekniker, larm- och brandtekniker, driftområdesansvariga och enhetscheferna Anders Söder och Ramona Nilsson.

– Vi är totalt ett 60-tal anställda inom driften och ett 40-tal är samlade här under samma tak. En av fördelarna är ökad möjlighet till samarbete mellan olika funktioner, säger Ramona Nilsson och visar runt i de nya lokalerna.

undefined
Vaktmästeriet har bland annat fått större och bättre verkstadslokaler i och med flytten till före detta Bryggan på Nolia.

Inom vaktmästeriet finns idag sju kvinnor men målet är att bli fler.

– Jag jobbade tidigare inom socialtjänsten och då ville vi locka män. Det behövs en jämnare könsfördelning överallt, det är bra för alla verksamheter.

undefined
Drifttekniker David Ekman tycker det känns bra med de nya lokalerna. "Det är fräscht och luftigt och dessutom trevligt att vara en del av ett större gäng".

Drifttekniker David Ekman trivs med de nya lokalerna.

– Det känns bra, det är luftigt och fräscht och verkstadslokalerna är mycket bättre och större än de gamla. Sedan är det trevligt med en arbetsplats med fler kollegor, att vi blir ett större gäng.

undefined
Vaktmästeriet disponerar omkring 25 fordon. För att inte öka trafikmängden längs Kyrkbrogatan ska istället utfarten mot Arenagatan och Olof Palmes gata användas till och från de nya lokalerna.

Lokalerna har byggts om och fräschats upp inför flytten till en kostnad av cirka två miljoner kronor. Verksamheten har dock bara ett tillfälligt bygglov fram till 2025. En ny detaljplan är under utformning där marken är tänkt att nyttjas på annat sätt.

undefined
Avdelningschef Kerstin Albertsson Bränn ser positivt på att olika roller och ansvar inom fastighetsdriften nu är samlade under samma tak.

– Vi sökte en annan mer permanent lösning men hittade inte någon och eftersom vi var tvungna att lämna det gamla vaktmästeriet var det här en bra tillfällig lösning. Vi förvaltar ju själva fastigheten vilket gör att vi kan påverka kostnaden, berättar avdelningschef Kerstin Albertsson Bränn.

Hon är väldigt nöjd med de nya lokalerna.

– Det blev jättebra, det är en fördel att kunna samla ihop alla olika roller och ansvar och öka samverkan.

undefined
Roger Sandberg, bovärd, tycker att de nya lokalerna är fina. "Men mitt jobb är mest i bilen mellan de olika fastigheterna, egentligen byter jag bara om och fikar här", skrattar han.

Fastighetsavdelningen förvaltar totalt 260 000 kvadratmeter lokalyta i centrala stan och i byarna.

– Till största delen handlar det om lokaler till förskola, skola och äldreomsorg, berättar Kerstin Albertsson Bränn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!