I kontrollrummen på Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå håller kameror, dataskärmar och personal ett ständigt vakande öga över processen i fabriken.
Millimeterkollen är total; dygnet om, året runt.
Varningssystemen slår larm över minsta avvikelse, varje liten brist eller antydan till fel.
- Det kan handla om allt från 25, upp till flera hundra ljudlarm per dygn. Ibland kommer de i tät följd, ibland stötvis utspridda, säger Lars Jönsson, arbetsledare på Kappa.
Stressframkallande
En uppfattning operatörerna delat mangrant gäller larmljudens förmåga att framkalla stress - med brölande, vassa, skrällande ljudslingor.
Det var också med den problembilden i bagaget som Lars Jönsson sökte hjälp hos Interactive Institute i fjol vinter. Gensvaret därifrån blev stort.
Omgående vidtogs ett samarbete som oavbrutet vuxit i intensitet.
Skrälliga sirener
Stefan Lindberg och Anna Sirkka blev ljudinstitutets förlängda arm in i pappersproducentens kontrollrum.
När PT träffar dem på plats, på Kappa, har Anna Sirkka med sig exempel på gamla larmljud - skrälliga ringklockor, motorsågsljud och typ amerikanska polisbilssirener.
Lars Jönsson, från Kappa, konstaterar krasst:
- Kontrollapparaten av driften har alltid varit avancerad och driven, det enda ingen tänkt på är varningsljudens konstruktion.
Fenomenet är knappast unikt för just Kappa - däremot har företaget valt att konfrontera problemet, med Interactive Institutes hjälp.
Lyrisk personal
Ett år av ljudtester, finslipning, analyser är nu i land i ett av de fem kontrollrummen, IPM, för massabrukets räkning.
Personalen är lyrisk över utfallet.
- Ur arbetsmiljösynpunkt handlar det om en otrolig förändring till det bättre, konstaterar Steve Lööv, operatör.
Droppljud
Numer är larmljuden inte bara drastiskt nedtonade, de bygger även på associeringar till vad ljuden är ämnade att varna för.
- Ljud av en vattendroppe indikerar på någon behövlig åtgärd i tvätteriet, knäckljud av en bruten kvist gäller flishanteringen, bubbelljud associerar till kokeriet, säger Stefan Lindberg.
- Vi har även styrt ljudet från olika håll, vilket också ger en direkt fingervisning till vad det handlar om. Personalen kan förstå utan att behöva konfrontera dataskärmarna. Insatserna blir snabbare, säkrare, förklarar Anna Sirkka.
Stängt av larmen
- Många gånger har larmljuden upplevts så besvärande att fokus i första hand lagts på att tysta oljudet istället för att åtgärda felet, säger personalledare Robert Sundström.
- Det har hänt att personal stängt av ljudlarmen då de upplevts alltför påfrestande, och glömt bort att slå på volymen vid skiftbytet. Det är sådant som vi nu slipper, säger Sundström.
- Larmljuden indikerar också direkt om det handlar om hög eller låg prio. Allt blir tydligare, jobbet flyter på mycket lugnare och smidigare, konstaterar Steve Lööv.
Fler ljudprojekt
För Interactive Institute har det informationsbärande ljudprojektet på Kappa blivit en stor framgång.
- Det finns självklart tankar på att utveckla ljudlarmen för fler branscher, säger Anna Sirkka.
- Vi jobbar redan med associativa larmljud för olika fordonssystem, plus att det finns planer att gå vidare inom sjukvården och andra industriella förgreningar, förklarar hon.