PT har i en serie uppmärksammade artiklar berättat om livsmedelsproduktionen, att allt fler vill ha exempelvis svensk, gärna lokalproducerad mat och då framför allt svenskt kött, men att restaurangerna samtidigt inte har någon skyldighet att redovisa varifrån deras råvaror kommer.
Välrenommerade krogar, lokalt bland annat restaurang Tage, numera stängda Doktorsvillan och Ångbryggeriet, har gjort en sak av att i möjligaste mån servera lokalt och efter säsong, men men merparten av lunchrestauranger, pizzerior och thai-/kinakrogar med flera behöver inte alls berätta. Inte heller vad gäller offentlig mat i skolor och på boenden. Och det upprör många.
Nu verkar dock ändring vara på väg.
Regeringen har gett Livsmedels- och Konsumentverket i uppdrag att ta fram ett underlag med vad som krävs för att EU-kommissionen ska godkänna nya, nationella bestämmelser om ursprungsmärkning.
Andemeningen är kort att tvinga restauranger och storhushåll att deklarera varifrån köttet kommer, något som välkomnas både av konsumenter och producenter.