Nya knep för att svindla företag

Förslagna bedragare använder nya knep för att lura företag på pengar. ”Många företag är drabbade och fler lär det bli”, säger Lars Andersson, chef för Bedrägericentrum region Nord.

IT-BROTT. Med hjälp av trojaner dolda i falska mejlade fakturor hackar sig bedragarna in i företagens datasystem. Polisen fruktar en drastisk ökning av denna typ av bedrägerier.

IT-BROTT. Med hjälp av trojaner dolda i falska mejlade fakturor hackar sig bedragarna in i företagens datasystem. Polisen fruktar en drastisk ökning av denna typ av bedrägerier.

Foto: Øijord, Thomas Winje

PITEÅ2016-07-15 05:00

Inkomna bluffakturor sommartid till vikarierande företagsekonomer – det är ett sedan fler år känt återkommande problem.

Som regel möts humbugen med förhöjd vaksamhet hos de flesta företag. Men lurendrejarna har hittat nya vägar för att svindla till sig pengar.

– Just nu är Västerbotten och Västernorrland specifikt drabbade regioner, men högst sannolikt förekommer bedrägerierna även i Norrbotten, säger Lars Andersson, vid polisens Bedrägericentrum.

De nya svindlerierna följer till sin struktur ett samstämmigt mönster.

– Företagen får in en falsk faktura via mejl, i många fall en fejkad Teliaräkning på bara några hundralappar. När personen på ekonomikontoret öppnar fakturan planterar denne samtidigt en så kallad trojan i företagets datasystem, berättar Andersson.

Med trojanens hjälp kan bedragarna hacka sig in i företagets mejlsystem, skaffar information om hur beslutsgången och mejlkorrespondensen fungerar internt inom företaget.

Bedrägerierna fullbordas när tjuvarna i ett senare skede agerar som företagets ”vd”.

– Man skickar på vedertaget sätt ett meddelande direkt från vd:ns mejlkorg till ekonomikontoret, och påtalar vikten av att en missad faktura skyndsamt blir betald.

Bara under den senaste månaden har ett drygt tiotal företag ramlat i fällan och utbetalat belopp på mellan 90 000 och 350 000 kronor.

– Det här är nog dessvärre bara toppen av ett isberg. Vi fruktar en dramatisk ökning av den här typen av bedrägerier, säger Lars Andersson.

– Det finns säkert också företag som hellre tar den ekonomiska smällen än att gå in i en energikrävande oviss strid. Det kan ju även vara lite pinsamt att skylta med sina brister, säger Andersson.

Vad finns då för knep för att kringgå nätsvindeln?

– Det gäller givetvis som företag att ha ett bra uppdaterat antivirussystem och goda brandväggar.

– Sedan är det självklart bra att pränta in betydelsen av vaksamhet bland berörda, inte minst hos ekonomikontorets vikarier, för alla typer av märkliga, höga, brådskande fakturor. Det kan finnas anledning att dubbelchecka vid minsta tvekan innan det utgår betalning, råder Lars Andersson.

I några fall har polisen varit bedragarna på spåren. Men it-brottens upplägg och konstruktion lämnar inga större ledtrådar för vart skurkarna fysiskt är stationerade för att utföra bedrägerierna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!