Nya kliv för gemensamt miljöarbete

Utvecklings- och miljöarbetet mellan Piteå och An Giang-provinsen i Vietnam tar nya steg. Den gångna veckan har kommunledningen haft besök av Vietnams ambassadör i Sverige Tran Van Hinh, för att diskutera samarbetsprojektet ytterligare.

Professor John Dahl vid Ltu, tillhör ledningsgruppen för det gemensamma miljöprojektet.

Professor John Dahl vid Ltu, tillhör ledningsgruppen för det gemensamma miljöprojektet.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-10-16 17:31

Piteå-Tidningen har tidigare berättat om samarbetet mellan de två ländernas orter och regioner.

Ett samarbetsprojekt som ingår i Sida och som nu är inne på sitt femte år. Tidigare i år beviljades ytterligare nära 2,5 miljoner kronor för arbetet som handlar om hållbar utveckling.

Resurs

Att två orter som ligger så geografiskt långt ifrån varandra kan ha ett så nära samarbete är, enligt ambassadören egentligen inte så konstigt.

– Den globala uppvärmningen berör oss alla, förklarar Tran Van Hinh.

Svårare än så är det inte.

Projektet har alltså fått ytterligare fyra år. Då är målet att kunna ta nästa steg i arbetet med att använda risavfall och omvandla dessa avfallsprodukter till elektricitet.

Vietnamn är nämligen världens näst största producent av ris och utifrån den bakgrunden har arbetet med att göra avfallet till en resurs intensifierats.

Enbart i An Giang-provinsen odlar 70 procent av bönderna ris och istället för att avfallet ska dumpas vill myndigheterna dra lärdom av av den teknik som finns i väst i allmänhet och kanske i Piteå i synnerhet.

– Det här kan ses som nästa steg i samarbete, säger kommunstyrelsen ordförande Peter Roslund och syftar på det engagemang och arbete som finns inom förgasningstekniken och forskningen inom den i Piteå.

I processen

Där kommer också Luleå tekniska universitet, Ltu, in i bilden.

– Luleå är ett nav, inte bara i Sverige när det gäller forskning inom förgasningsteknik, förklarar Jan Dahl, professor vid universitetet i energiteknik.

– Det är precis vad det här projektet handlar om, förgasningsteknik.

John Dahl berättar att han inom kort kommer att åka ner till Vietnam och An Gang-provinsen för att titta närmare på hur småskaliga förgasningsanläggningar skulle kunna användas i processen.

– Anläggningar likt den som byggts upp i Hortlax och som det varit en del skriverier om, men som skulle kunna nyttjas att omvandla risavfall till elektricitet. Just småskaligheten är styrkan i anläggningar av den här typen, säger han.

Han upplyser vidare att förutom Ltu, medverkar ytterligare två lokala universitet i den aktuella provinsen i arbetet.

– Vi kommer även vid vårt besök där att utbilda personal, tillägger John Dahl.

Berör alla

Ambassadör Tran Van Hinh välkomnar att samarbetsprojektet fått ytterligare förutsättningar i form av de 2,4 miljoner som vikts för de kommande fyra åren.

– Jag vill understryka hur viktigt det här projektet är och hur tacksamma vi är att tillsammans med Piteå och dess ledning kunna bidra till att skapa en mer hållbar utveckling, säger han.

– Det gäller inte bara för just den här provinsen utan för hela Vietnam som helhet. Vi är angelägna och bryr oss om miljöutvecklingen, för som sagt var, den globala uppvärmningen och vikten av energiomställning är viktig för oss alla, säger Vietnamns ambassadör, Trin Van Hinh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!