Wikgren tycker också att bussarna är hyfsat lätta att kliva på och av, och för rullstolsburna finns en ramp som fälls ned manuellt. För att ta sig till bussens bakre del måste man kliva uppför ett extra trappsteg.
Ovanligt
- Det är väldigt ovanligt att man har säkerhetsbälten i tätortstrafik, det finns inga lagkrav på det, säger Staffan Strömbäck, styrelseordförande i Piteå Citybuss och vd i Centrala Buss i Norrbotten AB, som äger 4 procent i Piteå Citybuss AB (större delen av bolaget ägs av Alviks Trafik AB och Nordbergs Buss & Resetjänst).Strömbäck medverkade vid en presskonferens i Piteå på onsdagen, där nyheter i Piteås tätortstrafik presenterades och en av de nya bussarna visades upp.
Om det finns säkerhetsbälten i bussen är sittande passagerare tvungna att använda dem, men ännu så länge är det alltså bara ett fåtal som bryr sig om att bälta sig när de åker buss i stan.
Klotter
Hans "Frecka" Fredricson, skolskjutsteamet vid barn- och utbildningsförvaltningen, är upprörd över att en av de fabriksnya bussarna redan har vandaliserats. Det var i torsdags eftermiddag som någon sprejade med svart färg på insidan av rutan och bussväggen efter att bussen hade lämnat Solanderskolan.- Det är så ledsamt, ja rent ut sagt skamligt att några få personer väljer att förstöra för alla andra resenärer som tycker det är härligt att få sätta sig i en ny fräsch buss. I fortsättningen kommer all skadegörelse att polisanmälas, säger Fredricson.
Citylinjen
Hittills är det inte särskilt många som upptäckt den nya Citylinjen, en servicelinje som vänder sig till bland annat pensionärer som har svårt att ta sig till butikerna i stan och Backens affärsområde. Annika Stenvall, trafikingenjör på teknik- och gatukontoret, förmodar att det tar lite tid innan den nya busslinjen hunnit "sätta sig" i Pitebornas medvetande. Citylinjen är en provverksamhet som ska pågå i ett halvår och därefter utvärderas.I mars introduceras ett nytt, mer flexibelt biljettmaskinssystem i tätortstrafiken. Systemet, som bland annat innebär att de nuvarande rabattbiljetterna ersätts med ett uppladdningsbart kort, kommer att genom Länstrafikens försorg införas successivt i alla tätorter i Norrbotten. Så småningom ska man klara sig med ett enda kort när man färdas med buss inom länet.