Så sent som 1970 konfirmerades över 80 procent av alla ungdomar, i dag är det under 40 procent i riket som helhet: år 2005 konfirmerades 36,5 procent av alla 15-åringar i Sverige, 47 570 personer.
Utvecklingsprojekt
I Luleå stift ligger man något bättre till, men även i Norrbotten och Västerbotten pekar kurvan över antalet konfirmerade brant nedåt. Biskop Hans Stiglund ser en avgörande utmaning i att vända trenden och till den ändan har Luleå stift startat ett fyraårigt konfirmandutvecklingsprojekt. Ett av målen med kvalitetsutvecklingen är en uppgång i konfirmandsiffrorna i stiftet med 4 procentenheter.Lockbeten
Numera måste kyrkan alltså anstränga sig för att få konfirmander. Man är inte främmande för att det kan behövas någon form av lockbete. Och i Piteå stadsförsamling är det ett avslutande åttadagars läger på Västkusten som säkert lockat en hel del tonåringar, även från Piteå landsförsamling, att anmäla sig till konfirmandundervisningen.- I fjol konfirmerade vi bara åtta personer från vår egen församling och 18 totalt, det var det absoluta bottenläget. Det här läsåret har vi ett 50-tal inskrivna som tillhör vår församling och ett 20-tal från andra församlingar, huvudsakligen Piteå lands, berättar komminister Maria Berg, en av de tre anställda i Piteå stadsförsamling som är engagerade i konfirmandarbetet.
Berg ser flera skäl till att antalet konfirmander ökat så kraftigt.
Allt gratis
- En faktor är att all konfirmandundervisning hos oss är gratis, även lägerverksamheten. Konfirmationsundervisningen, som startade i slutet av augusti och omfattar tio träffar på söndagar, avslutas med åtta dagars internat på Stenungsön vid Stenungsund norr om Göteborg första veckan på sommarlovet. Tidigare sommarläger har varit förlagda till Jäckvik, men vi tyckte det skulle vara kul för 14-15-åringarna i Piteå att få se en annorlunda natur än vad de är vana vid, säger Maria Berg.Själva konfirmationen äger rum i Piteå.
Trångt i kyrkan
- Men jag har inte riktigt löst lokalfrågan ännu. Konfirmanderna är ju så många, så alla ryms knappast i kyrkan med alla familjemedlemmar. Troligen kommer konfirmationen att vara inne i kyrkan och gudstjänsten ute i det fria.- Vi har en väldigt stark uppbackning från politikerna, som ju ansvarar för medlen, tillägger Maria Berg.
- Uppdraget från politikerna var: Vänd siffrorna! Tack vare deras starka uppbackning har vi kunnat erbjuda konfirmanderna allt kostnadsfritt.<\c>