Nya garantin sätter press

Den som är i behov av vård ska få en medicinsk bedömning inom tre dagar. Det är en del i den nya vårdgarantin som sätter press på hälsocentralerna.

Ronny Grundström, verksamhetschef vid Piteå hälsocentral är redo att möta den nya, förstärkta vårdgarantin. (Arkivbild)

Ronny Grundström, verksamhetschef vid Piteå hälsocentral är redo att möta den nya, förstärkta vårdgarantin. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2019-02-13 19:05

Den tidigare vårdgaranti innebar att den som drabbades av ny eller hastigt försämrad sjukdom, och där hälsocentralen bedömde att det behövs ett läkarbesök, var garanterad att få träffa en läkare inom sju dagar.

Detta skärps nu till att man har rätt till en medicinsk bedömning inom tre dagar, men bedömningen behöver inte göras av en läkare utan det kan också vara exempelvis en fysioterapeut, sjuksköterska eller psykoterapeut.

– Vi står redo för detta och tror inte att det ska vara några problem att ro det i hamn, säger Ronny Grundström, verksamhetschef vid Piteå hälsocentral.

Han berättar att man ska starta upp en separat mottagning med läkare och sjuksköterska för att göra en "första sållning" när det gäller vem som är i behov av en medicinsk bedömning.

– Men det är viktigt att poängterar att garantin inte innebär något löfte, säger Ronny Grundström som påpekar att det är hälsocentralen som bedömer om det behöver göras en bedömning och vem som är bäst lämpad att göra den – inte patienten.

Från årsskiftet infördes den nya vårdgarantin som betyder att man som patient ska:

* Få kontakt med primärvården samma dag man tar kontakt.

* Få en medicinsk bedömning av legitimerad personal i primärvården inom tre dagar

* Få ett första besök i den specialiserade vården inom 90 dagar

* Efter beslut, få en operation eller åtgärd inom den specialiserade vården inom 90 dagar

Om en patient får en medicinsk bedömning av vårdpersonal som inte är läkare, är det dock inte alltid säkert att den personen kan remittera patienten vidare till specialistvård.

Ronny Grundström menar att en fysioterapeut exempelvis kan remittera vidare till röntgen, men att det kommer behöva kopplas in läkare som skriver remisser.

Hur ser det ut för er när det gäller att svara i telefon?

– Vi ligger på 99 procent i februari månad, det har vi jobbat stenhårt på att förbättra, säger Ronny Grundström.

Den nya vårdgarantin förutsätter att hälsocentralerna arbetar i professionella team, något Cederkliniken i Piteå redan anammat.

– Vi jobbar redan på det här sättet så för oss blir det egentligen ingen skillnad. Vi uppfyller redan i dagsläget den nya vårdgarantin ganska bra, drygt 90 procent av patienterna får en medicinsk bedömning inom tre dagar, sa Petter Tuorda, distriktsläkare och verksamhetschef till PT i november förra året.

Vårdgarantin

Anger hur länge du som längst ska behöva vänta på att få kontakt med vården. Den anger också hur länge du som längst ska behöva vänta på att få den vård som du behöver.

Styr dock inte om du ska få vård eller vilken vård du ska få.

Av över 42 miljoner årliga besök i primärvården i Sverige, är cirka en tredjedel läkarbesök

Av drygt 27 miljoner besök hos andra yrkesgrupper än läkare, är hälften hos sjuksköterska eller barnmorska, en tredjedel hos fysioterapeuter och arbetsterapeuter

Av de resterande besöken görs många hos undersköterskor och psykologer

Källa: SKL, 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!