Hastigheten är för hög i Svensbyn efter väg 373 och vid Böle/Käcktjärn efter väg 374. Här bedömer Trafikverket att totalt 6 nya kameror behövs. Totalt i länet kommer 16 kameror upp under hösten.
Generellt placeras kameror på sträckor där medelhastigheten är för hög, och där det bedöms att liv kan räddas av sänkt hastighet.
– Det är sträckan som får en kamera, inte platsen. Har sträckan en hög medelhastighet och olycksrisken är stor kan det vara motiverat med en kamera, säger Eva Lundberg.
Enligt Trafikverket är hastighetskamerorna ett effektivt sätt att få ner hastigheten och öka säkerheten på väg.
Varje år inkommer ansökningar om att få sätta upp fartkameror från hela landet. Alla kan inte beviljas och Trafikverket får in ungefär tre gånger så många ansökningar som man kan sätta upp.
Från beslut till att kameran är på plats brukar det ta runt två år.
– Det är mycket som ska klaffa. Marken ska projekteras, markägare tillfrågas med mera.
Huruvida de nya kamerorna i Svensbyn och Böle kommer upp under hösten är oklart, även om målet är så.
– Jag har svårt att säga hur långt man kommit med det arbetet.
Varje kamera kostar runt 500 000 att få på plats och då är allt inräknat från eldragning till teknik. Summan är försvarbar anser Trafikverket då olycksrisken och trafiksäkerheten förbättras. Att bygga om en väg är betydligt dyrare.
Kamerorna sätts upp på sträckor där medelhastigheten är 5 km/h över det som är tillåtet.
– Sänkt hastighet räddar liv. Sannolikheten att man överlever en krock är större om man inte kört för fort, säger Eva Lundberg.
Enligt en undersökning från Statens Väg- och Transportforskningsinstitut, VTI, som Teknikens värld publicerat, räddar kamerorna 25 liv per år och hindrar 70 personer från att bli allvarligt skadade i trafiken.
– Få i Sverige omkommer i trafik, säger Lundberg.
Enligt Trafikverket är hastighetskamerorna ett effektivt sätt att få ner hastigheten och öka säkerheten på vägarna.
– Vi har sett att där kamerorna finns hålls hastigheten, i alla fall just när man kör förbi kameran. Även om man ökar efteråt så ökar man inte lika mycket och medelhastigheten sänks, säger Eva Lundberg.