Nya besökare upptäckte Karlberg

Bergsbestigning, tipspromenad och konst av kottar. Naturdagen på Karlberg blev en chans för nya besökare att upptäcka den kulturhistoriska platsen. "Vi kommer gärna tillbaka", säger Sara Norrestam, från Öjebyn.

André och Malin Norén, från Umeå, hälsade på i Piteå och passade på att ta med barnen Elias, Malte och Lydia till Karlberg. "Vi tänkte att det skulle vara spännande", säger Malin Norén.

André och Malin Norén, från Umeå, hälsade på i Piteå och passade på att ta med barnen Elias, Malte och Lydia till Karlberg. "Vi tänkte att det skulle vara spännande", säger Malin Norén.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-08-14 13:29

Föreningen Karlberg anordnade naturdagen i söndags och trots mulet väder och lite duggregn var det många besökare som kom för att ta del av aktiviteterna.

– Vi har faktiskt aldrig varit på Karlberg och vi insåg att det var lite pinsamt. Då tyckte vi det var perfekt att kolla in det nu. Pelle Tott ska ju komma hit också så förväntningarna är stora, säger Josef Eriksson som var här med sin familj.

Förutom skattjakt med Pelle Tott kunde besökarna gå tipspromenader och guidade turer i Patron Hedqvists fotspår. Frida Andersson gav sig dock på det tuffaste äventyret – att bestiga Bredviksberget, Råberget och Falkberget. Besökarna som utmanade Karlbergs tre toppar fick nämligen ett fint diplom och en biljett till nästa års Karlbergsteater.

– Vi får se om vi klarar det. Det blir spännande, säger hon.

Vid en station skapades konst av det naturen hade att erbjuda. Isak Eriksson, elva år, monterade en pinne på en kotte med bär som ögon.

– Det är ett älghuvud, säger han.

Vad tycker du är roligast med Karlbergsdagen?

– Att man får frisk luft och får se på naturen, säger han.

Det var fler än en besökare som aldrig hade varit på Karlberg förut. Öjebyborna Sara Norrestam och Stephen Kebke, med barnen Elsie, 9 månader och Vilma 2,5 år, var väldigt belåtna med upplevelsen.

– Vi har gått runt sjön och ätit blåbär. Det är väldigt fint här ute och vi kommer gärna tillbaka och provar att gå upp på något berg när det blir bättre väder, säger Sara Norrestam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om