Nya benrester från människor hittade

Sandhögarna i Öjebyn där en privatperson hittade en människoskalle fingranskades under onsdagen. Arkeologerna Mirjam Jonsson och Olov Östlund från Norrbottens museum hittade både skallben, bröstben och en ryggkota när man silade sig igenom sandupplaget.

En traktor med specialskopa gick igenom sandhögarna, som visade sig innehålla flera benrester.

En traktor med specialskopa gick igenom sandhögarna, som visade sig innehålla flera benrester.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2008-10-02 06:00
Med hjälp av en traktor som utrustats med specialskopa kunde arkeologerna snabbt gå igenom högarna som visade sig innehålla fler benrester från människor. Sanden kommer från en sandtäkt i anslutning till Cementgjuteriet i Öjebyn och skall användas till fyllnadsmassor och sandning av Piteås gator.
- Riksantikvarieämbetet har tillskjutit pengar för en så kallad räddningsaktion för att säkra historiska fynd innan sandmassorna används.
Hittade människoskalle
Tyvärr har en del av sanden hunnit användas till fyllnadsmassor och asfalterats över innan graven upptäcktes, säger Mirjam Jonsson.
Det var i augusti som Ann-Sofie Mikaelsson, Öjebyn sökte sten till sin trädgård i närheten av några upplagda sandhögar i närheten av före detta Sabels stormarknad.
- Jag fick nästan känslan av att någon tittade på mig när jag plockade sten. När jag sedan vände mig om såg jag kraniet titta fram i en av sandhögarna, berättar Ann-Sofie.
Soldater eller brottslingar
Först trodde hon att det var en djurskalle, men efter att ha plockat fram den ur sanden konstaterades att det rörde sig om ett människokranium.
Hur gamla gravfynden är och vilka som begravts på Heden i anslutning till Cementgjuteriet är fortfarande en gåta.
- Vi väntar med datering av fynden tills vi gjort en ordentlig genomgång av gravplatsen. Detta kommer att ske under våren då vi förhoppningsvis fått pengar till fortsatt forskning och datering. Varje Kol 14-prov kostar 3 000 kronor, men det går även att med andra prov ta reda på vad människorna dött av.
Brottslingar, folk som dött i epidemier, som kolera och spetälska samt soldater som inte var från bygden fick ej begravas på de vanliga kyrkogårdarna, berättar arkeologen Mirjam Jonsson.
Kanske är fynden i Öjebyn ryska soldater från 1809 års krig. Tidigast i vår får vi svar på den gåtan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om