Patienter som ofta är återkommande inom psykiatrin, erbjuds skriva kontrakt om en vårdplats. De erbjuds en möjlighet att själva lägga in sig utan att först skrivas in av läkare. Sjuksköterskor tar hand om patienternas in- och utskrivning på slutenvårdsavdelningen på Piteå sjukhus.
– Syftet är att låta patientgrupper där det finns självskadebeteende eller emotionell instabilitet, känna trygghet och snabbt få tillgång till vård, vid behov. De som vi bedömer ska kontrakteras måste kunna ta ett egenansvar. De måste också klara av att ha med sig sina mediciner när de blir inskrivna hos oss, säger projektansvariga sjuksköterskan Magdalena Vaattovaara.
Psykiatrin har inte haft någon jourverksamhet under kvällar och helger. Men från och med årsskiftet kommer patienterna att kunna erbjudas vård dygnet runt. De kan välja att lägga in sig mellan 1–3 dagar och kvarstår vårdbehovet görs en ny läkarbedömning.
– De som snabbt behöver tillgång till vård när hälsan försämras på ett ögonblick, kan få ökad livskvalité av det här. Patienterna behöver inte kämpa. De vet att det är bara att komma om platsen är ledig, säger Linda Lundkvist Överhem, specialistsjuksköterska inom slutenvården.
Magdalena Vaattovaara har jobbat i ett år med projektet och hon har inrett ett rum på avdelningen lite mer ombonat. Inom en snar framtid ska de första kontrakten skrivas.
– Vi börjar i liten skala. Förhoppningen är att det ska omfatta 25–30 patienter om ett år. Förhoppningsvis minskas också patientens inläggingsfrekvens med tiden, när tryggheten ökar.
Sofia Ogestad jobbar som sjuksköterska, KBT-terapeut och mindfulness instruktör. Vid årsskiftet kommer hon att erbjuda återfallsdeprimerade mindfulness som komplement till terapi.
– Det handlar om att öka medvetenheten kring sina automatiserade tanke- och reaktionsmönster som man har, för att få till förändring, säger hon.
Mindfulness har länge använts till både stress och utbrändhet. Färska studier från England visar på en starkt läkande effekt, då en tredjedel av klienterna förbättrades av metoden.
– Nu har även vi plockat in det inom specialistpsykiatrin och förhoppningen är att klienter med återkommande ångestproblematik, som inte nått fullständig förbättring av terapi eller läkemedel, tillfrisknar, säger Sofia Ogestad.
Sjuksköterskorna hoppas det här ska ge dem en annan kommunikation med patienterna.
– Satsningen känns helt rätt. Hela samhället förändras och vi behöver också hänga med i tiden, säger Magdalena Vaattovaara.