I början av juli hårdgallrade Piteå kommun en strandnära lövskog mellan Bergsviken och småbåtshamnen vid Killingholmen. Målet var att förbättra framkomligheten och skapa en tryggare och säkrare gång- och cykelväg.
– Det är en skandal att Piteå kommun gör en sådan här avverkning. Det sker mitt under fåglarnas häckningstid. Dessutom är ett stort antal grova sälgar och alar nedhuggna. Sälgen är ett naturvärdesträd och ska lämnas, sade ornitologen Lars Sandberg när PT träffade honom.
Ingreppet sågades även av Skogsstyrelsen som påpekade att träd och buskar vid vattnet ska lämnas kvar för den biologiska mångfalden.
– Det är synd. Det blir inte bättre för cyklisterna bara för att man hugger bort vid strandkanten, sade skogskonsulenten Jörgen Wahlberg.
Olycklig avverkning
Den kritiserade avverkningen har fått avdelningen för Fysisk planering att upprätta skriftliga rutiner för att "säkerställa att ekologiska och sociala värden tillvaratas i kommunens skogsbestånd i allmänhet och tätortsnära skog i synnerhet."
– Vi har också upprättat en skötselplan för hur det där området ska skötas i fortsättningen, säger Anna-Karin Lundberg, enhetschef för plan, bygg och mark.
Enligt henne var avverkningen vid Bullerviken inte lyckad.
– De brister vi i efterhand konstaterat är att avverkningen skedde vid fel tid på året med tanke på häckning, att den blev väl omfattande och att variation av lämnade träslag kunde varit större.
"Togs mer än instruktionerna"
Fredrik Larsson skogsmaskiner AB utförde gallringen som kostade Piteå kommun 37 020 kronor exklusive moms.
– Vi har haft diskussioner med honom efteråt. Vår upplevelse var att det togs mer än instruktionerna, säger Anna-Karin Lundberg.
Enligt rutinerna ska en entreprenör som misskött sig diskvalificeras från framtida kommunala uppdrag?
– Entreprenören har inte avpolletterats men diskussion om den aktuella avverkningen har förts med entreprenören som är medveten om vad som gäller från och med nu. Rutinerna är under upprättande och när de är färdiga tillämpar vi dem fullt ut.
"Liv före miljö"
Entreprenören har tagit åt sig av de nya rutinerna som tydliggör instruktionerna.
– Jag har tolkat dem på ett sätt och det kanske inte var nog tydligt. Vi har hållit på mycket med sådan här huggning tidigare och jag tycker att jag kan det. Sedan om någon annan inte tycker det, då kanske man måste tydliggöra det ännu mer, säger Fredrik Larsson, från Piteå.
Han försvarar ändå den tätortsnära galleringen som han menar skiljer sig mot en traditionell avverkning där naturvärdesträd ska lämnas.
– Det går en kraftledning genom området och om det står döda träd nära en väg där det går mycket folk måste man hugga dem även om det är ett träd där det kanske sitter hackspettar. En fara för liv måste gå före miljön, säger Fredrik Larsson.
Unga lövskogar
Ornitologen Lars Sandberg hävdar att Piteå kommun bryter mot sina nya rutiner genom att bland annat fortsätta hugga sälgar vid Älvvägen.
– Lövskogen uppvisar inte såna strukturer som man ser i gamla naturskogar med höga ekologiska värden. Yngre lövskogar kan ändå ha ett visst värde för fågellivet men i det aktuella fallet är det andra intressen som har uppfattats som mer angelägna att beakta, säger Anna-Karin Lundberg.