Den 15 februari startar vårens omgång av rekrytering till polisutbildningen. Rikspolisstyrelsen har inför den sökomgången genomfört förändringar av antagningskraven och av urvalsprocessen. Förändringarna genomförs främst för att modernisera antagningen.
Vill ha brett underlag
- Vi vill med dessa förändringar ge möjlighet för fler att söka till polisutbildningen. Detta för att få ett så brett underlag möjligt, säger Kim-Lena Ekvall Svedenblad, chef för kompetensutvecklingsenheten på Rikspolisstyrelsen.
Polisutbildning hålls på tre platser i Sverige: på polishögskolan i Solna och vid universiteten i Växjö och Umeå. Dessutom kan man studera på distans.
Pitebon David Karlsson har nyligen påbörjat sin polisaspirantperiod vid polismyndigheten i Piteå. Han sökte in till polisen våren 2009 och påbörjade utbildningen våren 2010. Han kom in på utbildningen enligt de gamla antagnings- och urvalskraven.
Mer praktik
- Jag började med en intervju på myndigheten i Umeå där jag intervjuades och fick göra ett svenskaprov och vissa fystester. Nu verkar ju svenskaprovet försvinna och intervjun på myndigheten också så det är svårt att ha någon åsikt om det då jag inte vet vad det ska ersättas med. Jag tyckte det var bra när jag gjorde det, säger David Karlsson.
David Karlsson avslutade nyligen den teoretiska utbildningen och har påbörjat sex månaders praktik med brottsförebyggande arbete och inom brottsutredning.
Två ansökningsomgångar
Ansökningar till polisprogrammet tas emot två gånger om året, den 15 februari - 15 mars och den 15 augusti - 15 september.
Rikspolisstyrelsen är central förvaltnings- och tillsynsmyndighet för Polisen. Polisen består av Rikspolisstyrelsen, 21 länspolismyndigheter samt Statens kriminaltekniska laboratorium. Till Rikspolisstyrelsen hör Säkerhetspolisen, Rikskriminalpolisen och Polishögskolan.