Ny vårdsajt ger digital kunskap till unga

Gunilla Lööf är eldsjälen som startat nya vårdsajten Mediprep – för barn och ungdomar. Syftet är att hjälpa målgruppen att få mer kunskap och bli trygga i vården. Nu har över en miljon besökare tittat på filmerna som producerats av barn för barn.

Mediprep är gjort av unga för unga. "Det är klart att vi vuxna måste följa med och medicinskt granska allt material, men vi lyssnar väldigt mycket på barnen som ska använda sidan", säger Gunilla Lööf, projektledare och ansvarig utgivare.

Mediprep är gjort av unga för unga. "Det är klart att vi vuxna måste följa med och medicinskt granska allt material, men vi lyssnar väldigt mycket på barnen som ska använda sidan", säger Gunilla Lööf, projektledare och ansvarig utgivare.

Foto: Annelie Boström/ Maria Johansson

Piteå2023-04-16 11:00

Gunilla Lööf har forskat om hur man når barn med digital medicinsk information. 2019 var hon klar med sin avhandling. 

Parallellt med det började barn och ungdomar signalera till henne att det var svårt att hitta medicinsk information riktad till dem på nätet. 1177 hade lagt ner stora delar av sin information för barn och unga.

– En kille jag mötte undrade varför det inte fanns någon information för hans målgrupp. Han planterade ett frö hos mig som började gro och det blev startskottet för Mediprep, säger Gunilla Lööf, projektledare och ansvarig utgivare.

undefined
Mediprep är gjort av unga för unga. "Det är klart att vi vuxna måste följa med och medicinskt granska allt material, men vi lyssnar väldigt mycket på barnen som ska använda sidan", säger Gunilla Lööf, projektledare och ansvarig utgivare.

25 procent av Sveriges befolkning är under 18 år. Sjuksköterskan Gunilla Lööf, som jobbar på Astrid Lindgrens barnsjukhus, menar att de höga tittarsiffrorna visar att sajten verkligen behövs.

– Många gånger tror man att det räcker att informera vuxna inför ett barns läkarbesök eller operation – men det gör det inte – unga har rätt att få veta och få egen information som de förstår, säger hon.

undefined
Gunilla Lööf, sjuksköterskan bakom Narkoswebben och Mediprep. "Jag har jobbat på Astrid Lindgrens barnsjukhus i 27 år. I hela mitt vuxna liv har jag hjälpt barn och ungdomar", säger hon.

Föregångaren Narkoswebben lanserades 2006. Den är nu spridd i över 130 länder.

– Hjärttransplanterade Oskar från Umeå är med och berättar om sin sjukdom. Han är nog den som är längst norrut men vi producerar nytt material hela tiden. Vi vill hitta de rätta personerna sedan kvittar det var de bor, säger hon.

Mediprep projektleds av Astrid Lindgrens barnsjukhus och är ett samverkansprojekt mellan ett 50-tal olika aktörer. Sajten finansieras av Allmänna arvsfonden och tillsammans med intresseorganisationer och olika medicinska professioner står ett 100-tals barn och ungdomar står bakom utformningen av sidans innehåll.

– Exempelvis om vi filmar eller skriver om barnallergier så är materialet först framtaget av unga som själva lever med sjukdomen. Sedan granskas det av erfarna barnallergologer, säger hon och fortsätter:

– Vi som arbetar med Mediprep har alla lång erfarenhet av barn och ungdomssjukvård. Många av oss har jobbat i mer än 30 år. Sedan har vi ett 50-tal patientorganisationer som vi jobbar tillsammans med. Det är allt från Kamratposten till Läkarföreningen och Ung med epilepsi.

undefined
"Vi har en gemensam vårdstruktur i Sverige. Det ska inte vara någon skillnad. Vi måste kunna enas om att lägga pengar på samma information i stället för att ha tio halvdana lösningar", anser Gunilla Lööf.

Hon tycker att de ungdomsföreningar som de samarbetar med är starka och duktiga.

– Förutom att de vet hur det är att leva med sjukdom så är de ruggigt pålästa. Där har vi mycket att lära. En kille sade till mig: "Vem kan veta bättre än den som är i skiten?" Och det är väl så, säger hon.

Gunilla Lööf tror att det är just konceptet som har gjort att informationsfilmerna har blivit så väl mottagna – när barn får berätta för andra barn om hur det fungerar. Det kan handla om en operation, ett pricktest, eller ta urinprov.

– Allt är gjort ur barnets perspektiv om man nu ska relatera till Barnkonventionen. Vi lyssnar väldigt mycket på dem som ska använda vår sida. Vi har två 18-åringar som går en filmutbildning. De har producerat och klippt ihop över 70 kortfilmer om hur det är att göra olika undersökningar och behandlingar.

undefined
Om barn har funderingar, bär på oro eller bara är nyfikna på hur vården fungerar, ska de kunna hitta digital information på webbsajten.

Efter tre månader har man märkt av ett stort intresse för sajten.

– Redan i dag är sidan spridd och använd över hela vårt land. Det finns inget liknande i Sverige eller utomlands. Barn är digitala, de är redan på webben. Vi har gjort studier på att det är där de bäst tar till sig information, säger Gunilla Lööf.

Mediprep

Mediprep är finansierad av Allmänna arvsfonden med 11,5 miljoner kronor.

100-tals barn och ungdomar står bakom utformningen av sidans innehåll.

Sajten projektleds från Astrid Lindgrens barnsjukhus och är ett samverkansprojekt mellan ett 50-tal olika aktörer.

Information för vuxna är framtagen på 23 olika språk men det är barn och unga som webben riktar sig till.

Föregångaren Narkoswebben kom ut 2006 och är spridd i över 130 länder.

Allt som produceras på Mediprep och Narkoswebben faktagranskas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!