Ny utbildning ska göra fångar till mästare i köket

Ett samarbete mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och Astar gör det möjligt för fångar i Luleå studera till kock. Med helt nya lokaler har man precis påbörjat utbildningen som leds av Piteåbon Anna Larsson.

Enligt gällande regler tillåts inte de intagna att synas med ansikte i bild. Med lite köksutrustning och kreativitet lyckas vi trots detta få till en gruppbild från köket.

Enligt gällande regler tillåts inte de intagna att synas med ansikte i bild. Med lite köksutrustning och kreativitet lyckas vi trots detta få till en gruppbild från köket.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2024-02-18 19:30

Full aktivitet råder i det nybyggda restaurangköket på Kriminalvårdens anstalt i Luleå. Detta är andra dagen man lagar mat i lokalerna och när PT:s reporter kommer på besök är sex intagna i full färd med att laga mat. Med inspiration från Alla hjärtans dag blir det Lady och Lufsen-lunch med frikadeller i tomatsås. Processen överses av Anna Larsson från Piteå, kock och sedan tidigare involverad i uppstarten av kockutbildningar för anstaltsplacerade brottslingar.

– Jag jobbade på anstalten i Haparanda och byggde en kockutbildning där. Nu gör vi samma sak här i Luleå. Restaurangbranschen behöver folk och det finns ett stort behov av det här på arbetsmarknaden. Jag vet också hur uppskattad den här utbildningen är bland de intagna.

undefined
"Jag är jättestolt över restaurangbranschen, både vad gäller integration och vad gäller att ge människor en andra chans", säger utbildningsledaren Anna Larsson.
undefined
De intagna som PT pratar med är mycket entusiastiska över möjligheten att lära sig laga mat professionellt. "Det är otroligt värdefullt", säger en deltagare.
undefined
Eftersom de intagna inte tillåts använda internet är dagens meny skriven för hand.
undefined
Anna Larsson har över 30 års erfarenhet av restaurangbranschen. Nu leder hon Kriminalvårdens nya kockutbildning i Luleå.
undefined

Utbildningen rönte snabbt stort intresse bland de intagna och efter bara några dagar var alla platser fyllda. Utbildningen läses på halvtid och efter 20 månader är de som slutför programmet fullvärdigt utbildade kockar. Anna Larsson säger att syftet är att skapa tydliga förutsättningar för brottsdömda intagna att komma ut i arbetslivet vid avtjänat straff.

– Det här är en arbetsmarknadsutbildning. Syftet är att skapa möjlighet att få ett jobb.

undefined
Enligt gällande regler tillåts inte de intagna att synas med ansikte i bild. Med lite köksutrustning och kreativitet lyckas vi trots detta få till en gruppbild från köket.
undefined
Pasta på ingång.
undefined
Med frikadeller i tomatsås tar dagens meny sin inspiration från Lady och Lufsen.
undefined
undefined
Utbildningen drog igång i januari och sedan två dagar tillbaka huserar man i de helt nybyggda kökslokalerna på anstalten i Luleå.

Med drygt 30 år i branschen har Anna Larsson hunnit bygga upp en diger erfarenhet av att jobba inom restaurang. Under 15 år arbetade hon som kock vilket sedan följdes av flera år som restaurangchef. Hon har också drivit eget. Hon beskriver branschen som förlåtande och att den därför lämpar sig bra som satsning för Kriminalvården.

– Anledningen till att vi kan ha en kockutbildning här på anstalten är att restaurangbranschen är välkomnande och förlåtande. De är villiga att ge människor en ny chans. Jag är jättestolt över restaurangbranschen, både vad gäller integration och vad gäller att ge människor en andra chans. Vi är bra på det här.

Att låta brottsdömda personer jobba i kök är inte helt oproblematiskt och Anna Larsson säger att man tar säkerhetsfrågan på stort allvar. Alla knivar är fastspända med stålvajrar och den som uppvisar minsta tendens till bristande omdöme utesluts ur utbildningen.

– Vi jobbar hårt med säkerheten och tummar aldrig på reglerna. Det är nolltolerans mot tjafs. Vi har farliga föremål inlåsta och knivarna är fastkedjade. Vi har tydliga regler och alla som deltar får skriva under ett dokument där de förbinder sig att upprätthålla reglerna i köket.

undefined
I den nya utbildningen får deltagarna att lära sig laga mat från grunden, från råvara till färdig maträtt.
undefined
Piteåbon Anna Larsson har tidigare byggt upp en liknande utbildning i Haparanda.
undefined
Efter 20 månaders halvtidsutbildning går deltagarna ut som fullvärdiga kockar.

Frikadellerna på dagens meny har just lagts i tomatsås och pastan är på ingång. De intagna som PT pratar med uttrycker både entusiasm och glädje över den nya utbildningen och det nybyggda köket. Med hänsyn till sekretess och anstaltens regler får de intagna inte synas med namn och bild i media, men samtliga närvarande öser lovord över satsningen.

– Det här är ju fantastiskt. De har satsat på riktigt, allt är i rostfritt och det finns bra grejer. Det är som ett riktigt restaurangkök. Vi gör allt själva och får lära oss allt från grunden. Det är en jättemöjlighet för oss, säger en av deltagarna.

– Man får känna sig som en människa igen. Det är väldigt värdefullt, säger en annan.

Entusiasmen över utbildningen delas också av säkerhetshandläggaren Henrik Hvid, som lovordar satsningen.

– Det här passar perfekt för Kriminalvården. Det är precis så här vi ska jobba. Vi är väldigt stolta över den här satsningen, säger han.

undefined
Henrik Hvid är stolt över den nya utbildningen. "Det här är helt perfekt för oss. Det blir inte bättre än så här", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!