Ny upptäckt kan ge "miljödäck"

Forskare vid RiseETC i Piteå har lyckats framställa biobaserad kimrök från sågspån av tall och gran. En olja som kan bli en miljövänligare beståndsdel i däck.

Forskare vid Rise ETC har tagit fram en ny miljövänlig beståndsdel att användas i däck. (Arkivbild)

Forskare vid Rise ETC har tagit fram en ny miljövänlig beståndsdel att användas i däck. (Arkivbild)

Foto: Jon Olav Nesvold

PITEÅ2019-02-13 11:19

Kimrök är en av världens mest använda kolbaserade kemikalier. Ofta används dess engelska namn "carbon black". Kimrök kan enklast beskrivas som ett fint pulver av kol som bildats vid ofullständig förbränning av organiska material. Kimröken används bland annat till målarfärg och tryckfärger, men framför allt som tillsats i bildäck och andra industriprodukter.

I dag tillverkas kimröken av tunga, fossilbaserade bränslen så som stenkolstjära, vilket leder till stora utsläpp av fossila växthusgaser.

Varje år tillverkas cirka elva miljoner ton kimrök i världen, varav ungefär 90 procent av dessa används som fyllnadsmaterial och förstärkare i däck och andra gummiprodukter. Det är kimröken som gör däcken svarta.

Nu har alltså Piteforskare vid RiseETC lyckats framställa biobaserad kimrök. Detta gjordes genom att först utvinna pyrolysolja av sågspån, med en blandning av 80 procent tall och 20 procent gran, för att sedan framställa kimrök från pyrolysoljan. Upptäckten möjliggör att den fossila kimröken kan ersättas med biobaserad kimrök eftersom processen är flexibel och skalbar. Upptäckten gjordes under 2018 av Dr. PálToth, Therese Vikström, Roger Molinder och Professor Henrik Wiinikka vid Rise ETC.

– Processen har stor potential eftersom utbytet från pyrolysolja till kimrök visats vara relativt stor redan i liten skala, och förväntas öka i större skala. Vi har även gjort enklare teknoekonomiska studier som antyder att det till och med kan vara billigare att tillverka kimröken fossilfritt jämfört med det gamla konventionella sättet, säger forskaren PálToth.

Fakta

Pyrolysolja framställs genom snabb upphettning av ett organiskt material (tex sågspån) till ca 500 grader utan tillgång till syre. Efter cirka två sekunder kyls avgången ånga och bildar en trögflytande mörkbrun vätska som kallas pyrolysolja, fast koks samt ej kondenserbar gas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!