Beskedet lämnar ordförande Elisabeth Lindberg (S) efter att kultur- och fritidsnämnden sammanträtt på tisdagen. Ett formellt ärende väntas komma upp på nästa nämnd.
– Vi i majoritetsgruppen är övertygade om att vi måste säkra så att de som hyr kommunens stugor och inte har båt kan få transport dit. Det kommer bli en ny upphandling av just den tjänsten, säger hon.
För att klara av besparingskravet på en miljon kronor beslutade kultur- och fritidsnämnden att lägga ner den subventionerade skärgårdstrafiken med turer och båttaxi som har kostat 300 000 kronor per år. Efter beslutet meddelade entreprenören Hansi Gelter att han måste sälja sin skärgårdsbåt om turerna försvinner.
Det skulle få till följd att driften av skärgårdsstugorna och transfern till och från försvinner.
– Det är jättetråkigt att han känner så. Det kommer gå ut ett anbud på det och uppdraget blir för ett år under 2021. Sen får vi se vad som händer, säger Elisabeth Lindberg.
Avvecklingen av turbåtarna står däremot fast.
– Nej, vi gör ett uppehåll eftersom vi har ekonomiska restriktioner. Förhoppningsvis kan vi ta tillbaka det året därefter.
Enligt Hansi Gelter, Guide Natura, löser inte det problemet.
– Det finns inte ekonomi i en liten stad som Piteå att ha en turbåt som inte kan köra turbåtstrafik. Om det här är beslutet måste jag säga upp arrendet på stugorna och sälja båten. Då kan de upphandla hur mycket som helst, det finns ändå ingen som kan köra stuggästerna.
Enligt honom finns det ingen annan entreprenör i Piteå som kan köra taxi och han är tveksam till att någon kommer att köpa en båt och gå igenom tillståndsprocessen med att köra yrkesmässig trafik i ett år.
– Jag tar då inte det steget. Vilken entreprenör köper en båt och har bara garantier att man kan köra en sommar?
Elisabeth Lindberg säger att man kanske kan ta tillbaka turbåtstrafiken 2022?
– Hur tänker man då? Tyvärr har vissa politiker ingen förståelse för vad företagande är. Jag kan inte ha en båt stående på land ett helt år med fasta kostnader på 300 000. Det är helt omöjligt.
Hansi Gelter ser beslutet som ett hårt slag mot skärgårdsutvecklingen.
– Det här är skärgårdsavveckling. En viktig service till medborgarna försvinner och det drabbar inte bara kultur- och fritid. Det påverkar även näringslivsutveckling, inflyttning och nyetablering.