I ett år har Anna Åström, projektledare, arbetat med modellen som är unik i sitt slag.
– Vi såg att äldre mulitsjuka, alltså de med minst en diagnos, bollades runt mellan vårdinrättningar och läkare. De hörde inte hemma någonstans.
Detta skulle gå att förbättra och efter ett år är det klart, ett nytt sätt att arbeta i hela vårdkedjan finns utarbetad och praktiseras till allas belåtenhet.
– Äldre, över 65, ska slippa säga samma sak om och om igen.
Slipper vänta
Ambulanspersonal, personal på IVAK, (intensiv och akutvård) och även hälsocentralerna är involverade.
Så här kan det gå till: En äldre person känner sig dålig och ringer 112 för att få hjälp. När ambulansen anländer märker personalen att personen inte är akut sjuk efter att en undersökning gjorts.
– Personalen tryggar patienten i hemmet och kontaktar sen hälsocentralen, de i sin tur ringer upp patienten. Patienten får träffa läkare och personal som känner dess historia och slipper vänta i ett väntrum på akuten, säger Anna Åström.
Placerad i färg
Ambulanspersonalen fyller i en folder med deras bedömning och patientens åsikter.
– Man skriver ner vad man kommit överens om så den äldre vet vad som gäller, säger Birgitta Carlsson, enhetschef på IVAK.
Bedömningen av en patients hälsotillstånd görs också på ett helt nytt sätt, RETTS, där patientens behov bedöms utifrån en skala. Här framkommer patientens vårdbehov och alla blir placerade i en färg.
– Om man är röd eller orange är det akut. De som bedöms gröna blir uppringda av hälsocentralen. Många äldre behöver inte ens en plats på hälsocentralen, de känner sig så trygga och delaktiga efter ambulanspersonalens undersökning att de är nöjda, säger Anna Åström.
Bedöms lika
Numera bedöms även alla som kommer på akuten efter samma system och en liknande folder fylls i.
– I och med detta så pratar all vårdpersonal samma språk, det spelar ingen roll om man jobbat två månader eller tio år, patienten blir bedömd på samma sätt. På så sätt minimeras riskerna för att tappa bort en patient och de som är sjuka "hittas" snabbare.
All sjukvårdpersonal på intensiven och på medicin och har också utbildats i något som heter Alert, som går ut på att hitta den kritiskt sjuka patienten.
Stort intresse
Hela arbetet har genomsyrat organisationen och än så länge är tongångarna enbart positiva bland personal och patienter. Att jobba på det här sättet är unikt för Piteå.
– Vi har gjort om hela vårdkedjan så att alla blir till vinnare. Rätt patient kommer till rätt instans direkt.
Metoden att arbeta på det här sättet har rönt stort intresse i hela landet och flera sjukhus har hört av sig för att få information.
– Vi ska även åka ner och hålla i en föreläsning, säger Anna Åström.