Videon är inte längre tillgänglig
Anläggningen, som Pite Energi köpte av Meva, skulle ha tagits i bruk vintern 2010. Sedan dess har driftstarten skjutits upp gång på gång. Nu har Pite Energis styrelse beslutat att ge Meva ytterligare respit med att få anläggningen klar.
– Vi är inte i direkt behov av själva anläggningen just nu och då är det bättre att de får tid på sig, säger Lars-Olof Pettersson, styrelseordförande i Pite Energi.
Sommaren 2014 hade Pite Energi lagt ner 26 miljoner kronor på kraftvärmeverket. Långt mycket mer än man tänkt sig från början, enligt energibolagets vd Daniel Fåhraeus. Styrelsen beslutade att Pite Energi inte skulle skjuta till en krona mer. Så har det också blivit, enligt Daniel Fåhraeus.
– Pite Energi står för noll kostnader i detta. Meva står för samtliga kostnader, säger han.
Niclas Davidsson tillträdde som vd för Meva Energy i april i år.
– Det här har varit mer tekniskt komplicerat än vad någon hade föreställt sig, säger han om den försenade driftstarten.
Tekniken bygger på att träpulver blåses in i en cyklonförgasare. I hög värme omvandlas bränslet till gas, som kyls och leds till en motor. Motorn driver en generator som producerar el. Överskottsvärmen nyttjas i fjärrvärmenätet. Som PT tidigare berättat har Meva haft problem med rening och kylning av gasen.
– När man förgasar biomassa får man en biström av kladdig tjära. Den har satt igen en del rör. Vi har svårt att bli av med den tjäran och hantera den på ett bra sätt, säger Niclas Davidsson.
Enligt Niclas Davidsson har Meva fått göra omtag i olika omgångar för att få bukt med tjäran.
– Nu håller vi på att bygga om anläggningen. Dels med avseende på tjärhanteringen, dels med avseende på gaskylningen, säger Niclas Davidsson.
Hur finansierar ni det här?
– Det är våra ägare som kontinuerligt visar tilltro till tekniken och som vi gör nyemissioner mot. Vi har inga kundintäkter i dag utan det är de som satsar, säger Niclas Davidsson, som uppger att ägarna, en grupp av svenska bolag och privatpersoner, hittills plöjt ner ungefär 100 miljoner kronor i projektet.
Enligt Daniel Fåhraeus har tekniken i Hortlax stora miljömässiga fördelar. Därför är Pite Energi mån om att få anläggningen i drift. Men:
– Vi är de första att säga att det har tagit, verkligen, för lång tid, säger Daniel Fåhraeus.
Ny deadline för driftstart är den 30 september 2017.