Ny teknik ska övervaka viltet

Med ny teknik får Svenska Jägareförbundet bättre kunskap om viltet, vilket ger ännu bättre förutsättningar för viltförvaltning.

Jägareförbundet ska, i samarbete med SLU, börja använda viltkameror för att förbättra viltförvaltningen i landet. (Arkivbild)

Jägareförbundet ska, i samarbete med SLU, börja använda viltkameror för att förbättra viltförvaltningen i landet. (Arkivbild)

Foto: Polisen

PITEÅ2019-02-25 09:34

Jägareförbundets samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kommer att fördjupas vad avser metoder för digital inhämtning av fakta och analys av landets viltstammar.

Svenska Jägareförbundet använder redan viltkameror för invasiva arter, exempelvis mårdhund och tvättbjörn och de används i rovdjursförvaltningen av bland annat länsstyrelsen.

– Förbundet inleder nu ett digitalt utvecklingsarbete i viltövervakningen. Det långsiktiga målet är att förbundet ska kunna ge ett bättre faktabaserat och användarvänligt underlag i den lokala och regionala viltförvaltningen. För att nå det målet kommer vi att samarbeta med SLU, säger Bo Sköld, generalsekreterare på Svenska Jägareförbundet.

Genom att Svenska Jägareförbundet finns i hela Sverige och organiserar stora delar av jägarkåren kan förbundet få tillgång till en stor mängd information genom medlemmarnas tusentals viltkameror som finns runtom i landet.

– Planeringen inleds nu för att systematisera och utveckla metoder för att nyttja digitala lösningar som kameror, drönare och artificiell intelligens inom viltförvaltningen, säger Bo Sköld.

– Vi har en lång tradition av samarbete med Svenska Jägareförbundet när det gäller metodutveckling inom viltförvaltning. Det är nu naturligt att fördjupa samarbetet avseende ny teknik i viltövervakningen, säger Göran Ericsson, professor vid SLU.

Sedan 1939 har Svenska Jägareförbundet arbetat med och fortlöpande utvecklat viltövervakningen i Sverige – nu tar förbundet nästa steg.

Viltförvaltning

Viltförvaltning är en sammanfattande benämning på de åtgärder (till exempel lagstiftning, jakt och praktisk viltvård) som syftar till att, med hänsyn till allmänna och enskilda intressen, bevara och nyttja de viltarter som genom naturlig utbredning finns i Sverige så att de långsiktigt bevaras i livskraftiga bestånd.

Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!