Ny teknik ska minska ungdomsfyllan

Förra årets Piteå dansar och ler var en stökig tillställning för många ungdomar. Nu har man tagit fram ett nytt verktyg för att minska alkoholintaget bland festivalens yngre besökare.

För att anmäla sig själv och den ungdom man vill ska blåsa går man in på: www.pdol.se.

För att anmäla sig själv och den ungdom man vill ska blåsa går man in på: www.pdol.se.

Foto: Kenny Johansson

Piteå2018-07-12 18:43

2017 var ungdomsfyllan under festivalhelgen högre än på många år. Inför årets upplaga satsar man på att vända trenden, både för att de yngre besökarna ska känna sig trygga och för att lindra oron hos föräldrar till festivalsugna ungdomar.

– För oss som festival är det viktigt att besökarna känner en trygghet när de befinner sig på området, inte minst de yngre. Men det är också viktigt att föräldrarna känner sig trygga med att släppa iväg ungdomarna till oss, säger Fredrik Nilsson, projektledare för PDOL.

Arbetet inför den stundande festivalen består i att bygga ut och förbättra Chilla med PDOL, festivalens alkoholfria område. Där kommer det att finnas artister och aktiviteter som ska tilltala den tänkta målgruppen. Man satsar också på aktiviteter för hela familjen under dagarna för att visa var man finns. Man har också byggt ut och förbättrat festivalens blåsa grönt-funktion. Tidigare har ungdomar mellan 13 och 17 år kunnat gå till Connextions tält för att blåsa och på så sätt visa att de är nyktra. Därigenom har de deltagit i en utlottning av diverse priser.

André Bengtsson från Connextions Norrbotten ser mötet med ungdomar som viktigt.

– Dialogen kring alkohol och droger är viktig. Det är många som debuterar på sådana här tillställningar och därför är alla initiativ som bidrar till nykterhet viktiga, säger André Bengtsson.

Dagens teknik har gjort att blåsa grönt-funktionen går att ta ett steg längre. Företaget Tromb arbetar med digital affärsutveckling och har tagit fram en metod som ska underlätta kommunikationen mellan representanter från festivalen och oroliga föräldrar.

– Nu kommer det att ske i realtid. Föräldrar anmäler sina ungdomar till blåsa grönt, vilket innebär att de ska blåsa vid kvällens slut. I och med att de gör detta får föräldrarna ett sms direkt i telefonen. Jag tror också att det här kan bidra till en bra dialog gällande alkohol hemma innan festivalen, säger Fredrik Stöckel, Tromb.

Även om man från festivalens sida är positiv till förbättringarna i funktionen så är man noga med att poängtera att föräldrarna ansvarar för var deras unga befinner sig och vad de gör, men att man från festivalens sida vill göra allt för att upplevelsen ska bli så trygg som möjligt.

Helena Lindehag arbetar som samhällsutvecklare vid Piteå kommun och är därigenom involverad i Pitebor på stan, en föräldragrupp som patrullerar gatorna för att vara närvarande vid just evenemang som PDOL. Hon är positiv till festivalens initiativ.

– Allt som kan förebygga att ingen far illa och att barn och ungdomar får en trevlig upplevelse är positivt, säger Helena Lindehag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om