Ny teknik ska förbättra snöröjningen

Digitala sensorer ska underlätta för kommunen att planera snöröjningen i vinter. "Det ger oss en bättre lägesbild", säger kommunens gatuchef Micael Kemi.

Sensorer som mäter mängden snöfall ska underlätta plogningen i Piteå i vinter.

Sensorer som mäter mängden snöfall ska underlätta plogningen i Piteå i vinter.

Foto: Dennis Pettersson

Piteå2021-12-19 18:30

Från och med nästa vecka kommer trådlösa sensorer att mäta hur mycket det snöar i Piteå kommun. Tanken är att skapa större effektivitet i hur snöröjningen planeras och utförs.

– Vi har redan nu snömätning via SMHI, men då använder vi trafikverkets sensorer på E4. Nu kommer den här tekniken även till de kommunala vägarna och kommer att användas under pågående snöfall för att se hur mycket snö som fallit. Då kan man styra utkallningen av resurser och således bli mer kostnadseffektiva och samtidigt skapa bättre service till medborgarna, säger Micael Kemi, gatuchef på Piteå kommun.

– Vår ambition är att det ska bli bättre kvalitet för samma kostnad, fortsätter han.

undefined
Piteå kommuns gatuchef Micael Kemi säger att tekniken kommer att underlätta snöhanteringen. "Vår ambition är att det ska bli bättre kvalitet för samma kostnad", säger han. (Arkivbild)

Totalt tio sensorer kommer nu att placeras ut i Rosvik, Munksund/Skuthamn, centrala Piteå och Hemmingsmark. Med hjälp av dessa kan arbetsledare på kommunen se hur snöfallet varierar mellan olika delar av kommunen. 

– Eftersom vi har en stor kommun kan det komma väldigt olika mängder snö. Nu får vi en bättre lägesbild under pågående snöfall, vilket gör att vi kan skapa bättre framkomlighet och tillgänglighet för medborgarna, säger Micael Kemi.

Satsningen är ett samarbete mellan Piteå kommun och Pite energi, vars trådlösa nät och teknik används i projektet. 

– Som ett komplement till vårt fibernät har vi byggt upp ett kommunikationsnät för sensorer. Det ger stora möjligheter och kan hjälpa både kommun och företag att skapa smarta lösningar, säger Anders Ådemo, marknadschef på Pite energi.

undefined
Anders Ådemo, marknadschef på Pite energi, berättar att intresset för sensorer och datadriven analys ökar. "Vi använder data på nya sätt i dag. Detta är bara början". (Arkivbild)

Pite energi har tidigare testat sensorteknik för att mäta olika saker i Piteå kommun, bland annat vattentemperaturer.

– Sensorerna drivs av batterier och fungerar trådlöst, vilket möjliggör både enkel installation på platser där tillgång till el saknas, säger Anders Ådemo.

Anders Ådemo säger att intresset för sensorer och smarta lösningar på bas av data har ökat under de senaste åren.

– Vi märker av en större och större nyfikenhet på denna typ av lösningar. Vi använder data på nya sätt i dag. Detta är bara början och vi ser många saker som vi kommer kunna utveckla med denna teknik, säger han, och ger också kommunen en eloge för dess digitaliseringsarbete.

– Kommunen är jätteduktiga på att hitta vägar och sätt att nyttja den här tekniken och göra Piteå till en smartare och ännu mer serviceinriktad kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!