Under fredagen presenterade Socialdemokraterna sin nya nationella strategi för bekämpningen av arbetslivekriminalitet, vilket ska göra det enklare att upptäcka, utreda och straffa kriminella företag.
– Det ska bli svårare att fuska, lättare att åka dit och mer kännbara straff. Det här handlar om människor som far illa på arbetsplatsen, men den här strategin ska också hjälpa de seriösa aktörer och företag som råkar illa ut när kriminella aktörer dumpar löner och priser, säger Fredrik Lundh Sammeli, ordförande i riksdagens justitieutskott och företrädare för Socialdemokraterna i Norrbotten.
Norrbotten befinner sig i expansiv tillväxt med stora industriella etableringar och byggprojekt. Claes Danell, facklig ledare för LO i Norrbotten, berättar att de stora investeringarna lockar kriminella aktörer till regionen.
– I Norrbotten har vi utbredda problem i byggsektorn och i transportsektorn. Det ska investeras 1000 miljarder i norra Sverige och vi ska bygga stora industrier. Med det kommer det mycket arbetslivskriminalitet. Det krävs regler och att myndigheter och företagen samverkar i den här frågan, säger Claes Danell.
Claes Danell säger att arbetslivskriminalitet i detta sammanhang främst tar sig uttryck i företag som fuskar med löner, arbetsmiljö, villkor och upphandlingar.
– Det här är en fråga som är väldigt viktig för våra medlemmar och vi har länge ropat om att det krävs åtgärder för arbetslivskriminaliteten. Det handlar om arbetare som utnyttjas, urusla arbetsvillkor och dålig arbetsmiljö. Speciellt gäller det byggsektorn, transportsektorn, restaurang, städ och vård och omsorg, säger han.
Den nationella strategin består av 45 punkter som på olika sätt är tänkta att stävja arbetslivskriminaliteten i Sverige.
– Strategin vilar på tre ben. Det handlar om att skapa medvetenhet hos privatpersoner, informationsdelning mellan olika myndigheter och en rad lagstiftningsfrågor, bland annat gällande arbetskraftsinvandring, säger Fredrik Lundh Sammeli.
I veckan öppnar ett center mot arbetslivskriminalitet i Umeå som ska arbeta med ärenden i norra Sverige.
– Det är nio myndigheter som kommer att jobba tillsammans och därför upprättar man gemensamma lokaler. Den växande arbetslivskriminaliteten är ett samhällsproblem och här behöver samhället flytta fram positionerna.