Det var Svevind med säte i Piteå, som initierade satsningen på vindkraft i Markbygden redan 2001. Nu tar man ett helt nytt steg i utvecklingen.
– Vi är en del av vindkraften i Markbygden, nu initierar vi en ny pilotanläggning för vätgas. Vi vill göra lokal nytta, men även vara med och äga och dra nytta av den nya tekniken, säger Fredrik Bäcklund.
Tanken är att använda energin från vindkraften för att producera egen vätgas.
– Jag tror verkligen på kombinationen av vindkraft och vätgas, det känns väldigt spännande, säger Fredrik Bäcklund.
Han uppger dock att satsningen ännu "är i sin linda" och kommer att ta mer form framåt.
Den heta nyheten lanserades under onsdagseftermiddagen under en workshop med vätgas i fokus, arrangerad av Innovation Pite. Träffen hölls i Pite energis lokaler med deltagare inom bland annat forskning, branschen och representanter för Piteå och Älvsbyns kommuner.
Li Skarin, Innovation Pite, konstaterar att vätgas är "hett" och "ligger i tiden".
– Vi är inne i en period då priset på fossila bränslen skjuter i höjden, samtidigt är vi inne i en period med grön omställning. Äntligen är det dags för vätgasen att få ta plats som företeelse.
På plats fanns Cecilia Wallmark, ny verksamhetsledare för en av världens mest avancerade pilotanläggningar i Piteå och universitetets vätgassatsning CH2ESS.
Hon har jobbat med vätgas sedan 1999 och hela tiden känt att hon "jobbar med något nytt", men nu har något hänt.
– Intresset och intensiteten för vätgas ökar, det finns många aktörer som har behov, säger hon och syftar på den gröna industriutvecklingen i Norrbotten.
Under worskhopen medverkade även Roland Skoog, Skoogs Energi AB som berättade om varför de satsar på vätgas.
Jörgen Andersson Strand delade med sig av elbolagets koppling till vätgasen och Henrik Bucht, vd för Piteå Science park informerade om framtida utbildningar.
Robert Granström, ordförande i SPGA testbranschrådet berättade också om hur biltestbranschen i norr förbereder sig för vätgas.
Vätgas består av två väteatomer och är en energibärare precis som elektricitet. Det betyder att vätgas inte är någon primär energikälla, men kan användas för att lagra, transportera och tillhandahålla energi. Tillverkar man vätgas med till exempel vindkraft, kan man bygga värdekedjor som nästan inte har några utsläpp alls.