Ny skatt på sopor leder till höjningar

SOPOR. I fredags klubbades en ny form av skatt på hushållssopor igenom i riksdagen. Det ger en direkt effekt hos konsumenterna i Piteå som får höjda sophanteringsavgifter.

Piteå2006-06-08 00:00
Den 1 juli i år införs den nya skatten på yrkesmässig förbränning av hushållsavfall. Skatten är en del i den gröna skatteväxlingen och ett mål är att öka motivationen till sopsortering hos hushållen. Det blir förbränningsanläggningarna som blir skattskyldiga, men de kommer i sin tur att kräva högre avgifter av kommunerna.

- I dag betalar vi knappt 400 kronor per ton för det brännbara hushållsavfall vi skickar till anläggningen i Boden. I och med skatten höjs kostnaden med mer än det dubbla, säger Mikael Svanmo, ekonomichef vid Renhållningen i Piteå.

För att kompensera höjningen vill det kommunala bolaget Renhållningen Piteå höja taxan för sina kunder. En del av sopavgiften, den så kallade behandlingsavgiften, föreslås höjas med 36 procent. För de flesta kunder i enfamiljsvilla motsvarar höjningen cirka 8 procent.

Samma för alla

Sopavgiften består av flera delar, varav en är den så kallade behandlingsavgiften. Ett hushåll med ett 190-liters grönt kärl och ett 140-liters brunt kärl som töms var fjärde vecka betalar i dag 1 513 kronor per år. Höjningen blir 117 kronor per år. Med ett 370-liters grönt kärl blir höjningen 265 kronor per år. Fritidshusägare på fastlandet får betala 139 kronor mer per år. Kommunen håller successivt på att införa källsortering även i fritidshusområden. Näst på tur är Trundön och Hemlunda.

Enligt den lista som Renhållningen skickat till kommunstyrelsen blir den lägsta höjningen 36 kronor (fritidshusägare som forslar sitt avfall till uppsamlingsställe) och den största närmare 15 000 kronor per år (flerfamiljshus eller verksamheter där soporna lämnas i säckar som hämtas tre gånger i veckan).

- Alla kunder med hushållsavfall får exakt samma procentuella höjning. Små och stora producenter av sopor får propotionellt bära lika stor del av kostnaden, säger Mikael Svanmo.

Kommunfullmäktige ska ta beslut i frågan om den lokala höjningen vid sitt nästa sammanträde. Renhållningen i Piteå hade en vinst på 2,7 miljoner förra året. Trots det är en avgiftshöjning befogad, tycker kommunalrådet Peter Roslund, s.

- Skatten är till för att ändra ett beteende och det måste få genomslag ut till den enskilde medborgaren. Skulle vi inte ta ut höjningen skulle vi omintetgöra riksdagens ambitioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om