Ny riskutbildning ger dyrare mc-kort
Mc-kortet blir3 000-4 000 kronor dyrare när en ny riskutbildning blir obligatorisk nästa vår. Orsaken är de senaste årens många mc-olyckor med dödlig utgång. Många blivande mc-förare vill dock slippa de extra kostnaderna och tar kortet redan i sommar.
"Det gäller att lita till sig själv som förare och vara vaksam i trafiken" säger Eva Bärling, som håller på att ta sitt mc-kort vid Roberts Trafikskola. Mc-instruktören Stefan Vikström, välkomnar den nya riskutbildningen som alla blivande mc-förare snart måste genomgå.
Foto: Sanna Eriksson
Med bakgrund av detta måste blivande mc-förare också snart ingå en ny riskutbildning. Utbildningen införs den första november i år, men i praktiken handlar det först om nästa vår (då det är säsong igen för att köra motorcykel). Förhoppningen är att utbildningen ska rädda liv på sikt. Riskutbildningen ska innehålla två delar, en teoretisk och en praktisk. Teoridelen tar bland annat upp sambandet mellan olyckor och förarens ålder, men berör även frågor om nykterhet, trötthet och andra trafikanters svårighet att se motorcyklar, samt en rad säkerhetsfrågor.
Under praktikdelen ska de blivande mc-förarna bland annat lära sig undvika vanliga olyckssituationer och känna igen typiska felbeteenden.
Priset för riskutbildningen kommer att variera från körskola till körskola, men hamnar kring
3 000-4 000 kronor.
Sveriges motorcyklister, SMC, med 65 000 medlemmar har varit med och tagit fram den nya riskutbildningen och välkomnar den.
Det samma gör Stefan Vikström, mc-instruktör på Roberts Trafikskola i Piteå.
- Det känns positivt! Mc-förare är betydligt mer utsatta än bilisterna, en olycka kan sluta väldigt illa. Bara i sommar var två av mina tidigare mc-elever inblandade i olyckor som ledde till benbrott i båda fallen. När man har unga killar som elever och märker att det har en tendens att "gå lite fort" så försöker man ägna så mycket tid som möjligt åt att påverka honom, och nu får jag dubbelt så mycket tid ...
"Rusning"
Bara i sommar har Stefan Vikström haft 50 elever, sex-sju elever håller fortfarande på med sina kort och har även september månad på sig.
- Det har varit rusning! Jag trodde att kanske lågkonjunkturen skulle märkas här i alla fall, att ta mc-kort är ju ändå mer lyxigt än vanligt körkort, men icke, säger Vikström som också tror att många skyndar sig att ta kortet i sommar, för att slippa betala för den nya riskutbildningen som införs nästa säsong.
Finns en risk att det blir färre elever nästa år?
- Den risken finns nog ...
Statistik från Transportstyrelsen visar att cirka 72 procent av de blivande mc-förarna klarar sin uppkörning, någon statistik för Piteå finns inte, men Umeå toppar listan på 88,7, Skellefteå har 78 procent och Luleå 74.
Stefan Vidgren menar att en förklaring till att norrlänningarna klara kortet i högre grad än sörlänningarna är att trafikmiljön är bättre här och att fler väljer att ta lektioner hos körskola än köra upp privat.
- Det känns som att vi erbjuder seriösa och bra utbildningar, vi har haft stockholmare som kommit upp för att ta sina mc-kort hos oss i sommar. Det tror att det är väldigt enkelt (skratt) fast så är det förstås inte ...
FAKTA Så många har omkommit i mc-olyckor
År I landet I Norrbotten/Västerbotten
2003: 47 2
2004: 56 5
2005: 46 6
2006: 55 4
2007: 60 7
2008: 51 3
2009: 33 2 (T.o.m 31 juli )
Cirka 59 procent av dödsolyckorna (över hela landet) var singelolyckor, 22 procent uppstod vid korsningar, 13 procent handlade om mötesolyckor och sex procent om viltolyckor. Bland de omkomna var de flesta unga personer.
Källa: Vägverket och Sveriges Motorcyklister
2003: 47 2
2004: 56 5
2005: 46 6
2006: 55 4
2007: 60 7
2008: 51 3
2009: 33 2 (T.o.m 31 juli )
Cirka 59 procent av dödsolyckorna (över hela landet) var singelolyckor, 22 procent uppstod vid korsningar, 13 procent handlade om mötesolyckor och sex procent om viltolyckor. Bland de omkomna var de flesta unga personer.
Källa: Vägverket och Sveriges Motorcyklister
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!