– Det känns riktigt bra! säger franchisetagaren Peter Haghjoo som skrev under hyresavtalet med AB Wallsténshus på förmiddagen.
– Det är den perfekta hyresgästen, mycket roligare än om det hade blivit vanliga kontorslokaler, säger Andreas Wallstén, vd.
Det handlar om restaurangkedjan Pinchos som länge vart intresserade av en etablering i Piteå, men det har varit oklart var och när restaurangen ska öppna. Men nu är det klart att det blir i före detta kulturhuset Krokodils lokaler efter Storgatan, mitt emot The Bishops Arms.
– Vi siktar på att öppna i slutet av juni eller början av juli, säger Peter Haghjoo som även är franchisetagaren till Pinchos restauranger i Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik och även ska öppna i Luleå i maj.
Konceptet är att han driver restaurangerna tillsammans med en delägare som även jobbar som restaurangchef, så blir det även i Piteå.
Under torsdagsförmiddagen besökte Peter Haghjoo och Andreas Wallstén lokalerna som är på knappt 400 kvadratmeter i två plan. Här pågår redan ombyggnationer av BD Bygg. Det blir plats för 130 gäster som ska kunna sitta både på entréplanet samt på övervåningen.
– Det finns ett stort intresse för Pinchos i Piteå, många har frågat om vi inte ska öppna här också. Exempelvis Pitebor som har besökt restaurangen i Skellefteå. Det känns förstås extremt kul, säger Peter Haghjoo som ser Pinchos som ett komplement till de övriga restaurangerna i Piteå.
– Sedan är det en fantastisk lokal, säger Peter Haghjoo som personligen tycker det är mysigt med de olika smårummen man kan nyttja.
Den ritning som gjorts, för hur restaurangen ska omformas, har gjorts om tre–fyra gånger, men nu vet man exakt hur man vill ha det. Att fastigheten är Q-märkt innebär dock vissa begränsningar i vad man får göra, bland annat får fasaden inte ändras.
Men klart är att ett helt nytt kök ska byggas där scenen tidigare stod. Planer finns också på en uteservering, men troligen hinner man inte med det den här sommaren utan i så fall nästa.
Den nya restaurangen kommer behöva anställa tio–tolv heltidsanställda, samt även deltidsanställda och extrajobbare. Rekryteringen påbörjas inom kort.
Varför är Pinchos-konceptet så lyckat?
– Jag tror det är enkelheten och att det är ett roligt koncept som passar alla oavsett storlek på plånboken. Man kan bara äta en rätt och dricka något till, eller äta en hel middag, säger Peter Haghjoo som menar att de försöker förnya sig hela tiden och lyssna på vad kunderna vill ha.
– I Piteå kan det tillkomma en liten pitepalt på menyn, det skulle nog folk tycka var roligt, säger Peter Haghjoo som funderar på att ta hjälp av någon expert på Piteås nationalrätt.