Ny reform minskar hål i studenters plånböcker

TANDVÅRD. Att sätta sig i tandläkarstolen är inte något som studenter prioriterar särskilt högt. Många tycker att det är för dyrt att ta hand om sina tänder. Men med den nya tandvårdsreformen kan det bli ändring.- Jag skulle absolut gå oftare då, säger Lisa Lee Storrönning, student vid Institutionen för musik och medier.

Piteå2008-03-22 00:00
PITEÅ (PT)Nästan en fjärdedel av de under 34 år har inte varit hos tandläkaren på minst två år, visar en undersökning från Statistiska centralbyrån. Med en ny tandvårdsreform hoppas regeringen att unga vuxna ska börja besöka tandläkaren mer regelbundet.

- Jag var i höstas för att få en porslinstand, men annars hade jag inte gått än på ett tag, säger 21-åriga Lisa Lee Storrönning.

Hon berättar att hon har problem med ilningar när hon dricker kalla drycker, men att hon trots det inte har några planer på att besöka tandläkaren.

- Jag har helt enkelt inte råd så jag undviker att dricka kallt istället, berättar hon.

Går inte trots behov

Men Lisa Lee Storrönning är inte ensam om att strunta i att söka trots smärta i munnen. En av fem har låtit bli att gå till tandläkaren det senaste året trots behov, enligt rapporten från SCB.

Fastän en undersökning inte kostar mer än ett frisörbesök så prioriterar inte unga vuxna sin munhygien. Tandläkare Lars Viklund har förståelse för att det kan bli så.

- När man som student flyttar till en annan stad är det lätt att glömma bort sina tänder eftersom man inte har behövt tänka på det innan det började kosta, säger han.

Kostar mer om man väntar

På Folktandvården i Piteå har man dock inte märkt av trenden med färre ungdomar i väntrummet eftersom många har nappat på abonnemangstandvård.

- Det är ett bra alternativ för alla som inte tycker att de har råd, säger Lars Viklund. Vi erbjuder ett tvåårigt abonnemang där man kan betala via autogiro varje månad.

Han poängterar hur viktigt det är att gå på regelbundna kontroller och att inte dra ut på tandläkarbesöket tills man börjar få ont.

- Man kan åtminstone komma in på en undersökning så att vi ser vad som behöver göras i munnen. Det kan vara något som vi kan fixa snabbt nu som kan kosta betydligt mer om man väntar för länge, säger Lars Viklund.

Om några veckor kommer riksdagen att fatta ett beslut om den nya tandvårdsreformen som i så fall kommer att börja gälla från 1 juli i år. För fattiga studenter skulle det kunna innebära färre hål - både i tänderna och i plånboken.

- Det låter jättebra för då skulle man kunna gå även om man egentligen inte har råd. Hälsan kommer ändå först, säger Lisa Lee Storrönning med ett stort leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om