Ny rapport rekommenderar inte motorgård

En tredjedel av ungdomarna tycker att det saknas fritidsaktiviteter och många efterlyser sociala mötesplatser. Det framgår i Ung 2.0-utredningen. "Ganska många är nöjda med det som görs", säger Elisabeth Lindberg (S).

Kultur- och fritidsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att ta fram förslag för att möta eventuellt ytterligare behov av mötesplatser och aktiviteter. "Vi ser gärna att det sker i samverkan med andra förvaltningar, säger ordförande Elisabeth Lindberg.

Kultur- och fritidsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att ta fram förslag för att möta eventuellt ytterligare behov av mötesplatser och aktiviteter. "Vi ser gärna att det sker i samverkan med andra förvaltningar, säger ordförande Elisabeth Lindberg.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2023-03-01 19:00

Piteå kommun har tillsammans med forskare vid Luleå tekniska universitet (LTU) genomfört en studie av fritidsaktiviteter bland högstadieungdomar. Syftet är att är att jämföra fritidsutbudet och bättre anpassa det till målgruppens behov. 

Utredningen lämnades in till Piteå kommun i början av veckan och under tisdagen var den upp för beslut i kultur- och fritidsnämnden.

– Om man läser rapporten kan man se att ganska många unga är nöjda med det som görs. Ser man vad de vill ha mer av är det oftast det som finns, säger Elisabeth Lindberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Enligt rapporten är en dryg tredjedel av högstadieungdomarna inte helt nöjda med vad som finns att göra för ungdomar i deras ålder och att detta är vanligare bland flickor jämfört med pojkar. Det ungdomarna verkar sakna i första tycks vara sociala mötesplatser dit man ”kan gå med vänner, pyssla, läsa, socialisera, plugga”. 

"7 av 10 elever tycker att det finns något att göra medan omkring en tredjedel anser att det saknas fritidsaktiviteter. I kommentarer i enkäterna efterlyser unga framför allt sociala mötesplatser", står det i rapporten.

undefined
Utredarna bakom Ung 2.0-rapporten rekommenderar inte att prioritera mötesplatser för "ströga-kulturen" med a-traktorer om ambitionen är att satsa på mångfald. (Arkivbild).

Rapportförfattarna konstaterar att sport-kulturen redan är stark i Piteå och att satsa på exempelvis motorgårdar innebär att de som inte finns inom de två kulturerna drabbas negativt.

"Om ambitionen i stället är att ha ett Piteå för alla är rekommendationen att satsa på mångfalden, att arrangera fler aktiviteter som är kopplade till kultur, estetiska och sinnliga värden och rekreation för att motverka eller balansera det andra, samt att möjliggöra för fler att bredda sina fritidsaktiviteter utanför de traditionella och etablerade sport- och strögaområdena."

undefined
Undersökningen genomfördes med två workshops våren 2022 med 28 deltagare från Hortlax och 22 deltagare från Solanderskolan, samt två workshops med 22 deltagare från Christinaskolan under hösten 2022. Deltagarna var främst från elevrådet som vid tillfället var engagerade i ett parallellt demokratiprojekt, samt med ytterligare deltagare utvalda av skolorna själva.

Nämnden gav förvaltningen i uppdrag att jobba vidare med det som kommit fram i studien.

– Nämnden har gett förvaltningen i uppdrag att analysera de förslag som kommit fram i rapporten och att undersöka vilka fritidsgårdsliknande aktiviteter som arrangeras idag. Både det som vi i kommunen själva arrangerar och det som görs av andra i Piteå, säger Elisabeth Lindberg.

I uppdraget ska det även tas fram förslag för att möta ytterligare behov av mötesplatser och/eller aktiviteter. 

– Vi ser gärna att det sker i samverkan med andra förvaltningar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!