Vägsträckan på Arvidsjaurvägen, från E 4 och Bergsviksbron till Vitsand, byggdes under 2015 och 2016 om till en 2+1-väg och mitträcke, viltstängsel med mera sattes upp. En ny gång- och cykelväg har också anlagts parallellt med vägen, allt för att skapa en säkrare trafikmiljö för alla sorters trafikanter.
Men stängsel, gångväg och en planerad höjning av hastigheten krävde att skog avverkades längs vägen, skog som tidigare fungerat som naturligt bullerskydd.
När bygget var klart och trafiken släpptes på i full omfattning och hastighet upplevde de närboende en väsentligt försämrad bullersituation och krävde att Trafikverket skulle vidta bullerdämpande åtgärder som ersättning för den nerkapade trädridån som tidigare också gett insynsskydd.
Efter genomförda mätningar sa Trafikverket nej till detta, med motiveringen att bullernivåerna inte översteg gränsen 65 decibel, vilket är riktvärdet för befintliga miljöer där den störande vägen inte väsentligen byggts om.
Men de boende menar att det visst handlar om en väsentlig ombyggnad och menade att gränsvärdet på 55 decibel då skulle gälla. De krävde att Piteå kommun skulle vidta åtgärder och bygga ett bullerplank. Skrivelsen inkom den 9 december 2015 och den 25 januari 2016 beslutade miljö- och tillsynsmyndigheten att klagomålet och kravet utan åtgärd.
Det beslutet överklagades till länsstyrelsen, som i sin tur avslagit överklagandena.
I det läget vände sig de boende till Mark- och miljödomstolen men de har inte nått någon framgång där heller. I ett beslut meddelat den 30 mars avslår domstolen överklagandet.
Inte heller mark- och miljödomstolen anser att det handlar om en väsenlig ombyggnad då hastigheten inte höjts. Trafikverket hade förberett för en hastighetshöjning från 90 till 100 kilometer i timmen, men detta har nu ändrats så att 90-gränsen får vara kvar tills vidare. Men skogen är borta.
PT har tidigare berättat om andra boende som förgäves kämpat för bullerskydd, till exempel de boende på Trumpetgatan på Degeränget.
De fick en väsentlig ökning av bullernivån då E 4 byggdes om till 2+1-väg och hastigheten samtidigt höjdes från 70 till 90 kilometer i timmen, ett bullerplank som byggdes på andra sidan E 4 gjorde dessutom att ljudet studsade mot dem.
Det berättade PT om hösten 2013 och de har fortfarande inte fått något plank.
Trafikverkets, kommunens och domstolarnas inställning i det och andra fall får också boende längs Arvidsjaurvägen att tveka inför att driva ärendet vidare.
– Trafikverket verkar ändå få göra som de vill, säger en av de drabbade.