Behandlingsmetoden har funnits och använts i Sverige under några år. 2016 började Beatrice Lindell, överläkare på gynmottagningen i Piteå att använda den. Hon och ett par läkare från Sunderbyn, som kommer till Piteå för att behandla, har tillsammans behandlat ett flertal kvinnor som alla blivit hjälpta.
– Jag har pratat med alla jag behandlat och samtliga har fått minskade blödningar eller ingen blödning alls, säger Beatrice Lindell.
Bakgrunden till utvecklandet av metoden är att många kvinnor i fertil ålder, cirka tio procent, har rikliga mensblödningar. Så rikliga att det får både ekonomiska och sociala konsekvenser.
– Många känner sig trötta och utmattade, mycket på grund av den järnbrist som orsakas av blödningarna. Det i sin tur kan leda till att vissa måste vara hemma från jobbet i omgångar. Det kan också resultera i sjukskrivningar.
Fram till nu har rikliga menstruationer vanligen regleras med hjälp av p-piller (det används ofta av yngre kvinnor), eller med att sätta in en hormonspiral. Det finns även andra värmebehandlingsmetoder, dock inte så effektiva, enligt Beatrice Lindell.
För de kvinnor som inte blivit hjälpta av något annat har bortopererande av livmodern varit den sista utvägen. En operation som räknas som ett relativt stort ingrepp.
Men nu finns alltså en ny metod för att lindra rikliga mensblödningar. Den fungerar så att livmoderslemhinnan avlägsnas med hjälp av värmebehandling i form av radiovågor.
Kraven för att kunna genomgå behandlingen är att man är klar med sitt barnafödande, då den behandlade livmodern inte lämpar sig för att bära ett barn.
– Ingreppet tar inte mer än två minuter och kvinnan kan återgå till sitt arbete oftast efter två till tre dygn efter behandlingen. Vissa kan ha lite ont under några dagar och får ta smärtstillande. Ungefär hälften blir helt blödningsfria. Lika många får minskad blödning. Det här är den bästa metod vi provat.
Beatrice Lindell är som sagt mycket nöjd med resultatet av den nya behandlingen och uppmanar de kvinnor som lider att detta att kontakta vården.
– Tyvärr är väntetiden för att få behandlingen ganska lång, men har man besvär, ska man inte dra sig för att söka hjälp, i första hand vid sin hälsocentral.
Än så länge utförs behandlingen bara i Piteå, men i Sunderbyn är ett införande på gång.