Ny metod för att lära barnen skriva

Skola. Förra året vässades få blyertspennor hos ettorna på Norrbyskolan i Hortlax. Istället för att lära sig läsa och skriva på traditionellt sätt tränade de sig i färdigheterna med hjälp av tangentbord och dataskärm. Nu när det är dags att lära sig skriva för hand har deras lärare Erica Lövgren utvecklat ett helt nytt sätt att lära sig bokstävernas form.

Piteå2007-12-24 00:00
Hortlax (PT) Det är inget vanligt klassrum man kliver in i när man hälsar på hos tvåorna på Norrbyskolan.

Istället för traditionella skolbänkar finns en samlingshörna, ett litet bibliotek, några arbetsstationer med datorer och flera pysselbord.

Under samlingen står det än mer klart att undervisningssättet skiljer sig från det vanliga.

När eleverna pratar om saker de ska göra under julen använder sig läraren Erica Lövgren av bärbar dator och projektor istället för det klassiska blädderblocket.

- Alla ser vad som står, det är lätt att ändra och jag vänder inte med ryggen mot eleverna. Dessutom blir det lite av en poäng att jag skriver fel, de är snabba med att rätta mig, säger hon.

Knappt läsbar

När barnen, som nu går tvåan, började skolan förra året fick de lära sig läsa och skriva på ett nytt sätt. Deras lärare Erica Lövgren hade nämligen nappat på ett erbjudande från Cmit (Centrum för media och it i för- och grundskolan).

Via utbildning och regelbundna kollegiesamtal införde hon den norske forskaren Arne Tragetons strategi som kallas "att skriva sig till läsning - på datorn".

- Många är inte färdiga finmotoriskt i ettan och det hämmar dem från att fantisera, berätta och skriva. Man kan ägna timme efter timme på att öva handstil, ändå är den knappt läsbar. Vissa blir inte mogna förrän i trean och då har mycket tid gått bort.

Tid att tänka språk

Erica säger också att hennes klassbarn har tillgång till en massa ord och väljer inte bort något för att de inte kan stava.

- Vi får mycket tid till att tänka språk och prata språk.

Ibland är det rena lingvistiska funderingar.

Men för att eleverna lär sig skriva och läsa med datorns hjälp lägger man inte helt bort penna och papper. Barnen tränar upp handens mognad med motoriska övningar som att rita, måla, klippa, sy och modellera.

Under hösten har Norrbyskolans tvåor lärt sig att använda pennan för att skriva.

- Jag har velat lära dem att använda pennan som ett effektivt verktyg för anteckningar, listor och stödord. Jag tror att handstilsundervisningen får en renässans nu när datorn får stå för att producera långa texter och pennan får stå för det personliga och konstnärliga uttrycket.

På några timmars undervisning behärskar barnen handskrift.

- De är så inriktade på att handstil är en teknik som fröken lär ut - kanske kan man jämföra det med att lära sig kalligrafi som vuxen.

Blogg som öppnat dörrar

På Ericas blogg "Klurigt, lurigt och roligt i skolan" kan man följa klassens vardag.

- Bloggen har öppnat många dörrar, bland annat fick vi kontakt med författaren Clas Rosvall - som vi nu samarbetar med - via bloggen.

Inte nog med det.

När handstilen väl gjorde entre i höstas är också det inlärningssättet nytt. Erica har nämligen utarbetat en metod att lära sig forma bokstäver på.

- Det handlar om ett nytt sätt att förhålla sig till inlärning av bokstavsformer, säger hon lite hemlighetsfullt.

Om tekniken har hon nämligen skrivit en bok. Ett förlag är intresserade.

Så snart har eleverna på Norrbyskolan en lärare som också är författare.







Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om