Ny lokal invigd - men få sökande

Med bubbeldricka, bandklippning och vackra ord invigdes den nya lokalen för blivande industrirörmontörer på Strömbacka. Men trots goda förutsättningar och att branschen skriker efter folk har bara sju elever sökt till programmet.

Lorentz Eriksson, rektor för industrirör, är oroad över att så få sökt sig till utbildningen som är den enda i sitt slag i landet och där branschen skriker efter arbetskraft.

Lorentz Eriksson, rektor för industrirör, är oroad över att så få sökt sig till utbildningen som är den enda i sitt slag i landet och där branschen skriker efter arbetskraft.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2012-04-11 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

I Piteå verkar det inte spela någon roll att industrin i Norrbotten går som tåget och att i stor sett alla som går ut industriutbildningar får jobb direkt. I lördagens tidning redogjordes för hur endast 15 niondeklassare sökt till de 28 platser som finns på industriprogrammet (med inriktning svets och produkt och maskin).

På tisdagen kom nästa tankeställare i samband med invigningen av nya Balder-huset på Strömbacka där framtidens industrirörmontörer ska utbildas. Rektorn för utbildningen berättade då att endast sju niondeklassare sökt sig till programmet som startade sin första utbildningsomgång i höstas. Utbildningen kom till mycket tack vare att branschen stötte på för att få in fler unga i industrin. Utbildningen är den enda i sitt slag i landet och den har riksintag.

Få sökande oroar
- Att så få sökt utbildningen är ett orosmoln. Blir det inte fler får vi försöka lösa studierna med samläsning av vissa ämnen med andra klasser. Helt klart är att det blir en klass till hösten men visst skulle vi behöva fler elever, säger Lorentz Eriksson, rektor för industrirör.

Eva Lindbäck, gymnasiechef, berättar att man under fjolåret märkte en klar minskning i intresse för de praktiska gymnasieutbildningarna i storstäderna men att det inte märktes av i Piteå.

Färre elever generellt
- Det märktes inte då men det gör det i år. Nu är det ju så att elevunderlaget minskar generellt och om några år kommer det att ha stabiliserats på en lägre nivå. Det är klart att det måste märkas att det överlag är färre elever men sedan är det inte helt lätt att nå ut till de som ska börja gymnasiet. Flashiga broschyrer och radioreklam funkar inte, säger hon.

Eva Lindbäck får medhåll av Roger Viklund, lärare på industrirör som säger att de flesta som går utbildningen fått nys om den genom att besöka öppet hus eller via kompisar.

- Vi fortsätter att tänka positivt och offensivt och jobbar för att nå ut med utbildningen till hela landet. Jag tror ändå att vi kommer att kunna fylla de tolv platserna, säger Eva Lindbäck.

Hur många elever som kommer att börja utbildningen till hösten återstår att se. Gymnasievalen är gjorda men den som ångrar sitt val har fram till den 7 maj på sig att ändra sitt val. Den som vill göra det tar då kontakt med sin studie- och yrkesvägledare på respektive skola.

Ingen restaurangutbildning
Att de praktiska programmen är på nedgång på Strömbacka framgår också genom att restaurang- och livsmedels-programmet inte kommer att starta till hösten med en årskurs 1.

- Nej vi hade bara fyra sökande till utbildningen och det räcker inte för en klass. De som går första året nu och som börjar tvåan till hösten får förstås gå kvar. De som inte får gå restaurang- och livsmedel på Strömbacka till hösten kan gå utbildningen på någon annan ort i länet, säger Eva Lindbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om