Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att godkänna starten av ytterligare en gymnasial lärlingsutbildning. Den kommer att gälla inom bygg- och anläggningsprogrammet i årskurs 2 för de elever som börjar höstterminen 2025. Då Strömbackaskolan inte erbjuder inriktningen plåtslageri kommer eleven utöver lärlingsplatsen att studera en kompletterande utbildning på annan ort.
Branschen önskar att eleverna får vara hos dem på lärlingsutbildning under årskurs 2 och 3 och företagen vill vara med och utbilda eleverna i verkliga arbetslivet.
– Vi har ett gott samarbete med företag i Piteå kommun, bland annat Wixners, Piteå plåtslageri och Storfors plåt. De inom branschen har frågat efter utbildning under många, många år. En förutsättning för att vi ska kunna erbjuda lärlingsutbildningen är att företagen är villiga att vara med och finansiera. Behovet är stort och det finns mycket goda chanser till jobb för en utbildad plåtslagare, säger Annika Niklasson, gymnasiechef Strömbackaskolan.
Bygg- och anläggningsprogrammet erbjuder i dag lärlingsplatser inom glasmästeri, golvläggning, sprutmålning, ställningsbyggande och undertaksmontage. Finns intresse från elevernas sida att söka lärlingsplats inom dessa områden matchas eleven för att studera som lärling på ett företag i Piteå kommun. Aktuellt företag och lärare vid Strömbackaskolan beslutar då om eleven kommer att erbjudas en lärlingsplats. Liknande upplägg kommer att gälla för plåtslagare.
Förutom bygg- och anläggningsprogrammet har försäljnings- och serviceprogrammet ett väl fungerande samarbete med handeln i Piteå. Restaurang- och livsmedelsprogrammet startar lärlingsutbildning i nära samarbete med Piteås restauranger med start i årskurs tre för de elever som börjar i höst.
Lärlingsutbildningen kommer att utformas så att eleven är ute på företaget två dagar i veckan i årskurs två och tre dagar i veckan i årskurs tre. Plåtslagarutbildningen kommer också delvis att ske i Katrineholm dit eleven åker i omgångar och där examineringen sker.
– Man går alltså gemensamt första året på bygg- och anläggningsprogrammet, där det kan finnas elever som är intresserade av plåtslageri. De får då en lärlingsplats andra året och dessutom åka ner till Katrineholm, säger Annika Niklasson.