Från den 1 januari i år gäller den nya patientlagen som ger patienter rätt att fritt söka vårdgivare inom primärvården och den öppna specialistvården i hela landet.
Inga remisser behövs.
Det kan innebära att patienter i länet kan nyttja vård som inte finns här om det är behandlingar som sker i öppenvården.
– När det gäller slutenvården kan man få göra en operation i ett annat landsting, men bara om det är samma typ av operation som görs i länet. Har man till exempel släktingar i Hässleholm och vill byta sin höft där kan man få göra det, om det är samma typ av operation som i Norrbotten, säger Sara Engström, landstingets hälso- och sjukvårdsenhet.
Underlättar
När det gäller till exempel operationer för överviktiga så görs en metod i länet medan andra landsting kan göra på ett annat sätt. Då betalar Norrbottens läns landsting inte en överviktsoperation i ett annat landsting.
– I öppenvården kan man däremot få vård som inte ges i vårt landsting.
Den nya lagen innebär att det blir lättare för människor som jobbar på en ort men är skrivna på en annan. De har rätt att söka vård på hälsocentralen och ska behandlas precis som andra på den orten.
– Tidigare kunde det innebära att en person var tvungen att ta ledigt en dag för att kunna besöka sin hälsocentral eller en specialist på hemorten.
För patienterna underlättar lagändringen men för vissa hälsocentraler kan det bli svårt att planera vården. Exempelvis i Kiruna där stor del av arbetskraften kommer från andra orter.
– Det rör sig om flera tusen fler patienter och även om inte alla söker hjälp så har de rätt att göra det. Efter det här året som är ett slags testår får vi se hur de nya reglerna faller ut. Om det blir någon skillnad på patientströmmarna.