Ny lag gör det lättare att bygga nära stränder

Är du lycklig ägare av en sjönära tomt och funderar på att bygga gäststuga eller båtskjul vid stranden? Då kan det vara läge att plocka fram verktygen snart. Den första juli trädde nya strandskyddsbestämmelser i kraft som innebär att kommunerna ges utökat ansvar och snart kan peka ut områden där mildare bedömningar ska gälla.

Privat eller allmänt intresse? Stranden är en ofta omtvistad miljö, men sedan ett par veckor finns nya regler på plats som ska underlätta för byggnationer nära stranden i glesbygd.

Privat eller allmänt intresse? Stranden är en ofta omtvistad miljö, men sedan ett par veckor finns nya regler på plats som ska underlätta för byggnationer nära stranden i glesbygd.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2009-07-15 06:00
Tanken med de nya strandskyddsreglerna som klubbades igenom av riksdagen i våras är att nybyggnation vid stränder ska begränsas i områden som redan exploaterats mycket, medan områden med gott om orörda stränder kan ges lättnader. Ett sådant område är Norrbottens län, där mindre än 5 procent av de samlade kust- och strandlinjerna har bebyggelse inom 100 meters avstånd. Dessutom har glesbygdskommuner upplevt att man på grund av strandskyddet haft händerna bakbundna i sin vilja att skapa attraktivt boende och turismmöjligheter i strandnära miljö.
En ekvation som landshövding Per-Ola Eriksson formulerat på följande sätt:
- Det är inte strandnära natur vi har ont om. Vi har ont om folk.
Efterlängtad förändring
Att huvudansvaret för strandskyddet nu hamnar på lokal nivå kan tyckas vara en marginell förändring eftersom nästan samtliga länsstyrelser sedan länge delegerat detta ansvar till kommunerna. Men kritiker menar att dispensgivningen över lag kan bli slappare när kommunen inte längre riskerar att länsstyrelsen drar tillbaka sin delegation.
Piteås kommunalråd Peter Roslund (S) är dock nöjd med den sedan länge efterlängtade förändringen.
- Ja, vi har stora fördelar i form av vacker natur som vi kanske kan utnyttja bättre nu, konstaterar han.
Krav på fri passage
Nyordningen innebär inte heller att länsstyrelserna blir utan jobb. De ska istället överpröva och upphäva beslut som fattats på felaktiga grunder. Detta uppdrag hade tidigare Naturvårdsverket, som genom åren fått mycket och skarp kritik från kommuner och länsstyrelser för sitt stelbenta sätt att tolka lagstiftningen.
Andra förändringar som nu införts är krav på att en remsa alltid ska lämnas närmast stranden så att allmänheten kan passera fritt samt att strandskyddet automatiskt återinträder när en detaljplan ändras eller upphävs.
Landsbygdsutveckling
Den stora nyheten träder dock inte i kraft förrän i februari. Då kan kommunerna i sina översiktsplaner peka ut "områden för landsbygdsutveckling" där det blir lät-
tare att få bygga nära vattnet. En handledning för vad detta innebär i mer detalj håller på att tas fram av Boverket och Naturvårdsverket. Men i Piteå kommun har men inte börjat titta på vilka områden som kan bli aktuella för sådana lättnader ännu.
- Det här är fortfarande så nytt, säger miljö- och byggnämndens ordförande Björn Berglund. I höst kan vi ge ett bättre svar.

FAKTA Nya strandskyddslagen
Bestämmelserna om strandskydd infördes på 50-talet för att trygga allmänhetens tillgång till stränderna. Syftet utvidgades 1994 till att också omfatta bevarandet av goda livsvillkor för djur- och växtliv.
Strandskyddet sträcker sig i normalfallet 100 meter, i båda riktningarna, från vattenkanten. Inom denna zon får man utan dispens inte bygga, gräva eller göra annat som kan skada växt- och djurliv.
Byggnader och anläggningar som för sin näringsverksamhet måste ligga vid vattnet omfattas inte av strandskyddet.
De nya reglerna trädde i kraft den första juli och innebär att kommunerna får utökad rätt att besluta om dispenser. Länsstyrelserna ska pröva och kan upphäva besluten.
Från den första februari 2010 kan kommunerna även peka ut strandnära "områden för landsbygdsutveckling", där inga särskilda skäl behöver anges för dispens.
Stränderna runt Vänern, Vättern, Mälaren och Siljan kommer inte omfattas av lättnaderna, eftersom dessa områden är "riksintresse för friluftslivet och turismen."
Källa: Naturvårdsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om