2016 lades Piteås kvinnojour vilade. Istället tog Piteå kommun över stödet till kvinnor som utsätts för våld. Men som PT tidigare berättat välkomnar kommunalrådet Helena Stenberg, (S) om någon vill starta upp en jour igen.
– Vi kände att tänk om denna "någon" kan vara vi, säger Tina Sandström som liksom systern Sara och vännen Emma (som inte vill figurera med sitt efternamn i tidningen) menar att behovet av en kvinnojour är stort i Piteå.
På lördag finns de på Byxtorget i centrala Piteå för att bjuda på kaffe, få in idéer och värva fler kvinnor som vill vara med och engagera sig. På Facebook finns redan "Kvinnojouren Lillasyster" som den nya jouren ska heta. Söndag den 24 oktober klockan 18.00 blir det ett uppstartsmöte på kommunhuset. Då är tanken att föreningen ska bildas.
– Vi hoppas att fler kvinnor vill vara med, vi är inga proffs själva, bara lekmän. Först måste vi få utbildning så att vi kan utbilda andra, säger Tina.
De menar att mäns våld mot kvinnor ofta sker bakom stängda dörrar, men i och med manifestationen på lördag vill de bidra till att göra det synligt.
– Man tänker att det inte händer någonting i lilla Piteå, men det gör det. När vi är på stan ska vi sätta upp ett lakan, har man själv blivit utsatt för våld så sätter man dit en röd hand, känner man någon som blivit utsatt för våld så sätter man dit en svart hand. Vi tänker att vi fyller lakanet, om bara kvinnorna vågar komma fram, säger Sara.
I dag finns kvinnojourer i både Luleå, Skellefteå och Älvsbyn.
– Det är "skämmigt" att det inte finns någon jour i en kommun av Piteås storlek, säger Sara som menar att alla kvinnor kanske inte känner till att kommunen erbjuder stöd.
– För en utsatt kvinna kan det vara ett väldigt stort steg och rädsla kring att kontakta socialtjänsten, det kan vara lättare att kontakta en kvinnojour som är en förening, säger Emma.
De har inte helt koll på vad kommunen erbjuder för stöd och ska även ta kontakt med polisen. Men tanken är att den nya kvinnojouren ska ha jourtelefon och stödboende. Planen är att även sprida kunskap och arbeta förebyggande mot våld i nära relationer och vara opinionsbildande. Man välkomnar både kvinnor och icke binära. Män som vill stötta kan göra det ekonomiskt.
Piteå kommun stöttade den förra kvinnojouren. År 2015 var bidraget 190 000 kronor.