Krav från dig själv och omgivningen som måste uppnås, att alltid prestera, alla måsten och tidsbrist är några saker som ofta leder till stress och att stressen ökar är något som märks såväl i samhället som hos skolelever. Därför har samtliga kuratorer från Strömbackaskolan gått ihop och ska nu starta kursen ”Stresshantering och annat livsnödvändigt…”.
– Stressen ökar och det märker vi både av på jobbet och i den forskning vi tar del av, säger Hanna Modig som är en av de fyra kuratorerna på Strömbackaskolan.
– Det är i dagsläget många som är intresserade av kursen och det tycker vi är jättekul!
Kursen kommer att pågå varannan vecka med start från den 31 januari och hållas under totalt fyra tillfällen. Varje tillfälle börjar klockan 8.10 och håller på ca. 2 h varje gång. Kursdeltagarna kommer att träffas i grupp, men lärandet är ändå på en individnivå. En del av eleverna har ordinarie kurser denna tid. Mikaela Norman, även hon kurator på Strömbackaskolan, tycker egentligen inte att man ska behöva välja bort kursen för att man har andra lektioner men för en del kanske det blir så.
– Det är ju som sagt var bara vid fyra tillfällen så att under en period kanske det känns som att det är lite mer – men det kanske är värt det. Du får med dig verktyg som du kan använda dig av hela livet.
Innehållet i kursen är baserad på en beprövad metod som utgår från ACT - Acceptance and commitment therapy.
– Kursen är till viss del anpassad för ungdomar, men den är inte bara utformad för de som är stressade och de som redan har hamnat i en utmattning utan den kan passa alla. Det är lite grand som en kurs i att hantera livet, fortsätter Mikaela Norman.
”Livskursen” handlar om att bli medveten om vad stress är och hur det upplevs i ens egna liv, hur man känner igen ohälsosam stress och hur återhämtning sker. Dessutom innehåller kursen delar som till exempel hur man agerar mot den inre (ofta negativa rösten) som konstant tjattrar och maler i huvudet.
– Idag är det egentligen våra tankar som stressar oss mest. Ganska många saker i livet kan vi ändra men det finns mycket som man inte kan påverka. Det gäller att hitta ett sunt förhållningssätt till sina tankar, säger Mikaela Norman.
– Det är svårt att pausa från sina tankar och vilar vi aldrig från våra jobbiga orostankar så blir det ett bekymmer, flikar Hanna Modig in.
Fotnot: Anmälan sker via mail till Hanna Modig.