Ny hälsovård till skogs- och jordbruksföretag

FÖRVÄRV. Step In i Piteå har köpt Landsbygdshälsan i Norr AB. Med två fullt utrustade bussar kan hälsoundersökningar och skyddsronder göras i skogen eller hemma på gården hos lantbrukarna.- Det här blir ett lyft för företagen inom de gröna näringarna, tror Ulf Sandström, vd för organisationen Skogsföretagarna, SMF.

Piteå2008-01-21 00:00
PITEÅ (PT)Landsbygdshälsan i Norr hade tidigare sitt säte i Robertsfors mellan Skellefteå och Umeå. Bolaget bildades när gamla Lantbrukshälsan lades ner för ett tiotal år sedan.

Vid årsskiftet övertogs verksamheten av Step In i Piteå.

- Den här lösningen känns helt rätt, tycker Sandström och får medhåll av Marianne Aava, regionchef för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

Nyanställer

De två tidigare ägarna som sålde Landsbygdshälsan av åldersskäl blir emellertid kvar i företaget ett tag framöver under en övergångsperiod. Dessutom förstärker Step In sin organisation med en sjuksköterska.

- För oss handlar det till en början om att lära oss mer om branschen, säger Annsofie Ökvist, ansvarig för företagshälsan på Step In.

Som tidigare nämnts blir verksamheten mobil. Två nya bussar ska kuska runt till skogsföretagen och lantbruken i Norrbotten, Västerbotten och delar av Västernorrland.

Uppsving

- Vi hoppas att det blir ett uppsving för företagshälsovården inom skog- och jordbruksnäringen i Norrbotten. Tidigare har anslutningen varit större i Västerbotten, kanske på grund av att Landsbygdshälsan hade sitt säte där, säger Aava.

Sandström pekar på en rad fördelar.

- Bättre investering än att gå med i företagshälsovården kan inte en företagare göra. Om sjukskrivningarna minskas är det en ren vinst. Dessutom behöver inte personalen åka tiotals mil för att göra undersökningen. Företagshälsan kommer ju till kojan i skogen. Det spar tid.

Bred kompetens

Både Sandström och Aava är också nöjda med den kompetens som Step In förfogar över. Utöver sjuksköterskor finns i företaget även sjukgymnaster, massörer, hälsovägledare, hälsoutvecklare och tränare.

- Potentialen är enorm. Företagen kan erbjudas både hälsoundersökningar och få råd om arbetsmiljöförbättrande åtgärder. De får en helhetsbild, inte bara ett blodprov, vilket är viktigt, tycker Sandström.

E-hälsa

Inriktningen på den mobila verksamheten blir också människan och arbetsmiljön. Inte bara hälsa kontra sjukdom.

- Vi ska också utveckla E-hälsan. All utrustning finns redan. Det innebär att vi ytterligare kan bredda vårt nätverk och via exempelvis bilder konsultera läkare eller andra experter, säger Annsofie Ökvist som ser fram mot att få komma ut till både lantbrukarna och skogsmaskinföretagarna.

- Det ska bli både roligt och intressant. Jag tror också dialogen blir personligare och bättre när vi besöker dem i deras vardagsmiljö än om de skulle tvingas åka till oss.

Step In har också goda möjligheter att bli arbetsmiljösamordnare för Skogs- och lantarbetsgivareförbundet, SLA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om