Den lokala handeln hotas av både nätshopping och utbredd butiksdöd. Coronapandemin och de senaste årens höga inflation har lagt sten till börda och i dag står flera butikslokaler i centrala Piteå tomma. PT träffar Piteå kommuns tillförordnade näringslivschef Helene Bäcklund Röckner tillsammans med projektledaren Sara Holm, stadsarkitekten Florian Steiner samt Dennis Jonsson, avdelningschef på planeringsavdelningen för att prata om hur Piteå kommun ser på stadskärnans framtid.
– Det är klart att det finns stora utmaningar för handeln och vi vet att vi har ett utflöde vad gäller både dagligvaruhandel och sällanköp. Det är tufft för de flesta fysiska butiker. Vi ser därför ett stort behov av samarbete mellan olika aktörer, säger Helene Bäcklund Röckner, tillförordnad näringslivschef på Piteå kommun.
För att råda bot på situationen vill en ny arbetsgrupp locka nya butiker stan. Gruppen går under namnet Piteå Centrala och samlar representanter från samhällsbyggnads, näringslivsavdelningen, fastighetsägare och Företagarna i Piteå. Utgångspunkten är att locka butiker till Piteå som Piteåborna själva vill ska öppna i stan.
– Tidigare har vi väntat på att butiker kommer och frågar om de får etablera sig i Piteå. Nu fokuserar vi istället mer på uppsökande verksamhet där vi uppvaktar butiker som Piteåborna sagt att de vill ha hit. Vi har gjort en undersökning där Piteåbor fått önska vilka butiker de vill ha hit. Sedan utgår vi från den listan när vi kontaktar företagen, säger Sara Holm, projektledare näringslivsavdelningen.
Undersökningen baseras på enkätsvar från cirka 700 Piteåbor och gjordes under 2022. Högst upp på listan står den populära lågpriskedjan Normal, som delvis tack vare undersökningen också öppnade sin butik i Piteå tidigare i år. Bland övriga populära val ses Biltema, Lager 157, Lidl och Jula. Även McDonalds, som just nu förbereder sig för att öppna i Piteå, finns med på Piteåbornas önskelista, om än på plats 34.
– Vi har ett proaktivt etableringsarbete för verksamheter i stadskärnan. När man pratar om etableringar tänker kanske många främst på industrier och tomter ute på Haraholmen, men det finns fler områden vi jobbar med och där är Centrum en prioriterad del, säger Helene Bäcklund Röckner.
Sara Holm berättar att man just nu jobbar nära tre aktörer på listan som man hoppas ska kunna öppna i Piteå under nästa år.
– Vi har tre varma kontakter bland företagen som står med på listan och som hoppas kunna etablera sig under 2025. Jag kan ännu inte säga vilka de är, men de jobbar bland annat inom hållbarhet och hälsa- och välmående, säger hon.
Att driva butik kan för många upplevas som både krångligt och svårt. Sara Holm berättar att avskräckningseffekten får negativa konsekvenser för handeln i Piteå då många butiker vill etablera sig här men saknar lokala franchisetagare som är villiga att driva butiken.
– Vi har franchise-företag som knackat på och vill komma hit men vi har inte tillräckligt med kompetens i Piteå för att tillmötesgå sådana etableringar, säger Sara Holm och berättar vidare att man från kommunens sida nu jobbar med att skapa utbildningsmaterial för potentiella handelsföretagare.
– Vi vill hjälpa intresserade Piteåbor som kanske vill ta steget att starta en franchise, säger hon.
Helene Bäcklund Röckner, Florian Steiner, Sara Holm och Dennis Jonsson är alla överens om att man vill se en levande stadskärna med fokus på handel, restauranger och caféer.
– Att göra stadskärnan mer attraktiv är en viktig nyckel. Om folk kommer dit för att det är roligt och för att det händer grejer, då handlar de också. Annars kommer man inte in till stan. Vi vill att centrum ska vara en levande mötesplats för Piteåborna. Det ska vara det självklara valet för vart man ska gå, säger Florian Steiner.
Vad kan kommunen göra i dessa frågor?
– Vi driver ju själva inga butiker. Kommunen kan däremot skapa miljöer och vara en möjliggörare på olika sätt. Där gör vi exempelvis mycket på planområdet och det möjliggör för handel, säger Helene Bäcklund Röckner.