Vid årsskiftet höjdes fordonsskatten för i princip alla nya bilar. Detta sedan man anammat en ny beräkningsmodell för koldioxidutsläpp, WLTP, som står för Wordwide harmonised light vehicles test procedure. WLTP går förenklat ut på att bilen körs fysiskt och ger verkliga förbrukningsresultat. Den gamla modellen NEDC byggde på labbresultat där det lägsta utsläppsvärdet gällde.
Ju mer koldioxid en bil släpper ut desto högre blir skatten och med WLTP höjs skatten för i princip alla nya bilar. Skatten gäller under bilens första tre "levnadsår".
Hur detta kommer att påverka nybilsförsäljningen är ännu för tidigt att säga. Dick Andersson, säljare på Norrlands bil, tror dock inte på någon rusning.
– Många privatpersoner som går i nybilstankar tror jag väljer att avvakta. De vill veta vad som händer med skatten på den bil de tänkt köpa. Det kan bli stora skillnader, från 3 500 kronor på ett år till 10 000. Folk behöver sätta sig in i det nya, säger han.
Wille Forsman, säljare på Burlins motor, tror inte att försäljningen av Toyota kommer att påverkas nämnvärt.
– Toyota ligger långt framme på elsidan och har sålt elhybrider sedan 1997. På dessa bilar är skatten låg jämfört med rena bensin- eller dieselbilar. Vissa av våra elhybrider kan få skatten höjd till 2 000 kronor, vilket ändå är mycket lägre jämfört med många konkurrenter, säger han.
Han spår stora förändringar inom bilbranschen de närmaste åren. Han tror att vätgasbilar med noll utsläpp kommer att ta över marknaden i norr om några år.
– De bilarna är inte beroende av infrastruktur för laddning som elbilarna är. Vätgasbilar fyller man på från en tank som kan ställas upp var som helst. Miljöpåverkan blir försumbar och batterierna är mycket mindre än i elbilar, vilket är bra för miljön, säger han.
Mats Elowson har en två år gammal bil och funderar inte på att byta. Han skulle gärna ha en elbil men känner att infrastrukturen för elbilar inte fungerar i norra Sverige.
– Jag har nyligen gått i pension men har tidigare jobbat som ombudsman för Unionen och körde runt hela länet. I dag går det tyvärr inte att snabbladda en elbil på så många ställen så det funkar dåligt att ha elbil och köra långt. Jag har en kollega som kör en Tesla men han får planera sin körning noga. Om han ska upp till Kiruna åker han dagen innan så han kan ladda bilen under natten, säger Mats Elowson.