Projektet där bland annat en ny fiskväg i komposit ingår drivs av länsstyrelsen i Norrbotten och ska pågå i fyra år. Nu har HaV (Havs- och vattenmyndigheten) beviljat 6,9 miljoner kronor till hela projektet som beräknas kosta 8-9 miljoner kronor.
– Det känns jättebra och vi tror på den här idén. Komposit är ett flexibelt material som ger flera möjligheter att på ett ganska enkelt sätt göra ändringar och prova oss fram, säger Magnus Johansson, projektledare på länsstyrelsen.
PT var med i november 2016 när en kort modulbyggd fiskväg i komposit testades i Alterälven vid Kvarndammen i Nybyn. Testen föll väl ut och med de beviljade pengarna ska en fullskalig fiskväg byggas med målet att vara i bruk till hösten.
Det är Piteåföretaget Composite Service som tagit fram den modulbyggda och flexibla konstruktionen i komposit och nu ska leverera en fullskalig fiskväg till projektet.
– Det blir en fullskalig ränna på 60-70 meter. Allt är lite special och nytt, men ambitionen är att fiskvägen är på plats i höst, säger företagets vd, Göran Svahn.
En fiskväg av komposit är billigare och ger fler möjligheter än exempelvis en fisktrappa i betong. En viktig möjlighet är att ingången kan flyttas för att ge optimala förutsättningar för vandrande fisk att hitta rätt.
– Den ska vara flyttbar, men också ledbar för att kunna anpassas till vattennivåer. Vi använder också justerbara slitsar i rännan för att på det sättet kunna anpassa efter vattnets strömstyrka. Vi arbetar tillsammans med LTU och det är mycket som ska stämma, men det går framåt. Skelleftekraft har redan beställt en mindre ränna till Åbyälven , säger en nöjd Göran Svahn.
Att bygga fiskvägen i komposit är en sak. För länsstyrelsen handlar det också om att få den att fungera optimalt.
– Här får vi möjlighet att ändra och flytta ingången till fiskvägen för att få den att fungera som vi vill, säger Magnus Johansson.
I projektet ingår också att elektroniskt räkna fisk och även märkning av fisk för att studera hur de vandrar. Dessutom ska ny teknik i form av elbarriärer användas för att samla in och avleda fiskyngel till ett specifikt område där de elektroniskt kan räknas. Målet är att använda elbarriärer även när uppvandrande fiskar av olika arter ska räknas.
– Alla fiskarter ska kunna gå in i fiskvägen. Genom att slitsarna i fiskvägen är justerbara kan vi hitta vattnets optimala strömstyrka, säger Magnus Johansson.