Hela konceptet för ekoprojektet Lusthusbacken har nämligen hittills inneburit att presumtiva tomtköpare och blivande villaägare backat.
– Jo, vi gjorde en detaljplan för området och hyreshusen är ju byggda, men de fem villor som var planerade har det inte funnits intresse för, säger stadsarkitekten Florian Steiner.
Steiner berättar att det i planen angavs att villabebyggelsen skulle bestå av energisnåla hus som lämnade så små klimatavtryck som möjligt.
– Och då var en av tankarna att hålla nere tomtytan till ett minimum och istället bygga tvåplanshus, om en tomt normalt är på från 1 000 till 2 000 kvadratmeter så är de här tomterna på kanske runt 500 kvadrat – och det tilltalar inte, konstaterar han.
Därför finns nu funderingar om att helt enkelt göra om detaljplanen och skapa färre, men mer attraktiva tomter. Om man räknar fem tomter gånger 500 kvadrat = 2 500 kvadrat så skulle det i den nya planen kanske handla om bara två eller möjligen tre tomter.
– Tomterna har varit tillgängliga länge, men motsvarar helt enkelt inte efterfrågan, säger Florian Steiner men betonar att inga beslut än är fattade.
När det gäller övrig bebyggelse på Lusthusbacken så var det inga problem att hitta intressenter.
Stenbackens trähus AB i Piteå, Glommershus AB i Glommersträsk och Polarrenen AB i Älvsbyn bildade tillsammans fastighetsbolaget Grönbo och byggde de fyra eko-hyreshusen, de första två ganska omgående 2015 och de övriga en tid senare då intresset för lägenheterna visat sig vara stort.
Hyreshusen innehåller sex lägenheter vardera – en tvårummare, en trea och en fyra på varje plan, totalt alltså 24 lägenheter i hus som ligger 50 meter från vattnet i Piteälven och med utsikt över Fingermanholmen.
Åt andra hållet, närmast Belonasvängen och fotbollsplanerna, är villabebyggelsen tänkt att bli av.
– Stenbackens Trä var ju ett av fem byggföretag som var med och planerade området och varje byggföretag fick sedan en tomt var, som det var tänkt att de skulle hitta en köpare till och sedan bygga huset, berättar Steiner.
Men så blev det alltså inte. Intresset var i stort sett obefintligt och 2017 överfördes tomterna till den allmänna tomtkön, men inte heller nu strömmade spekulanterna till. Därför ska detaljplanen nu ses över och större, mer attraktiva tomter tillskapas.