– Det är uppskickat för antagande till samhällsbyggnadsnämnden. Det blir antagande någon gång i januari, gissar jag, säger Markus Grahn, fysisk planerare, planeringsavdelning, Samhällsbyggnad.
Den befintliga detaljplanen möjliggör inte någon utbyggnad för de som har kolonistugorna. Därför fanns ett önskemål från föreningen om att få utöka byggrätten. Föreningen inkom med en önskan och hade som exempel de mer generösa bestämmelserna för kolonilottsområdet i Slammermora.
– Det är inte jättestora förändringar som kommer att ske. Det kommer att tillåtas lite större bygge för att tillmötesgå de som har lotterna, säger Markus Grahn och fortsätter:
– Om man ser till andra liknande områden, exempelvis i Slammermora, är det de här bestämmelserna som gäller. Vi såg en möjlighet till att utöka även på det här området.
Den nya detaljplanen kommer att ha byggrätt på totalt 42 kvadratmeter i stället för tidigare 25. Det omfattas nu av förrådsbyggnad och växthus på fem respektive sju kvadratmeter. Kolonistugan får vara på 30 kvadratmeter.
– Den nuvarande är på 20 eller 25, så det är inte några stora kvadratmetrar det rör sig om.
Processen för en ny detaljplan har pågått i ungefär ett år.
– Alla har fått möjligheter att yttra sig. Länsstyrelsen, Lantmäteriet och Trafikverket. Alla myndigheter och de som bor i närområdet. Där har alla godkänt det.
Lars Sundbom, sekreterare i föreningens styrelse, uttrycker glädje inför planen, om än antagandet inte riktigt är i hamn ännu.
– Det är klart att det känns bra. Vi vill ju få till liknande bestämmelser, kanske samma, som föreningen i Slammermora, gällande storleken på stugor. Vi har sökt den här förändringen, säger han.
För egen del tror han inte att det blir något ny- eller tillbygge.
– Det känns inte så just nu, men det här blir ju förändring och det kommer nya människor med nya krav. Jag talar inte för mig själv i det här. Det är för oss i föreningen det känns bra.
Fårölotten har funnits sedan 1993 och fyller alltså 30-årsjubileum nästa år. Området ligger intill Sandlundsviken och omfattar i dag 38 bebyggda kolonilotter. Föreningens verksamhet kan bland annat nämnas biprojekt, allsångs-, trivsel- och arbetskvällar samt det offentliga arrangemanget Fårölottens dag som varit återkommande.