Gulli Nilsson har jobbat som undersköterska i över 30 år. Hon har sett hur demenssjukdomen förändrar folk och säger att det är väldigt mycket känslor som spelar för såväl den demenssjuka som anhöriga.
- Många isolerar sig eftersom de tappar den sociala förmågan att kunna hänga med i samtal och diskussioner.
Britt-Marie Öberg jobbar också som undersköterska på Munkbergas dagsverksamhet. Hon berättar att många väljer att vårda sina respektive i hemmet, vilket är bra eftersom omställningar påskyndar sjukdomen.
Men det är också en tung uppgift att utföra för en anhörig. Många vet inte hur man ska hantera den sjuka personen och man vill inte belasta någon annan med sina problem. Öberg säger att det är där dagverksamheten kommer in i bilden.
- Hit kan anhöriga komma med sina respektive för avlastning och för att få prata av sig. Många tycker att detta är ett känsligt ämne att prata om. Vi ger dem praktiska tips och målet är att öka förståelse både hos anhörig som vårdtagare. Vi åker också ut till privata bostäder på besök, om de anhöriga vill det.
Förhöjd livskvalitet
Till dagverksamheten får vem som helst komma, så länge man ringt till Munkberga och pratat med personalen innan. Gulli Nilsson säger att de vill göra det så enkelt som möjligt för de anhöriga. De har också en jourlinje som man kan ringa till under utsatt tider.Själva vistelsen på Munkberga är kostnadsfri, det som kostar är resorna till och från samt maten.
Det finns ingen åldersgräns för demenssjukdomen, men Britt-Marie Öberg säger att just deras klienter är mellan 50 och 90 år gamla.
Deras råd riktar sig främst till den yngre skaran demenssjuka, och det är bra att kolla sig regelbundet om man misstänker att man har en demenssjukdom eller vet om att det finns inom familjen.
- Man kan spara år på att komma till dagverksamheten i tid. Här stimulerar vi de kvarvarande funktionerna, efter vårdtagarens egna förutsättningar. Vi vill helt enkelt förhöja deras livskvalitet, avslutar Gulli Nilsson.