Den nystartade utbildningen är den första där Piteå kommun samarbetar med KYH. Utbildningskonceptet heter "KYH anywhere" och går i stora drag ut på att samma utbildning fördelas på flera orter. Syftet är att sprida utbildningarna utanför storstäderna. Den blivande klassen i Piteå kommer alltså kunna ha kurskamrater i Norrtälje, Stockholm, Söderhamn, Östersund och Malmö.
– Studenterna kommer in till exempelvis Lärcentrum så de får en liten klass och sen streamar läraren. Alla får samma undervisning samtidigt, förklarar Hanna Månsson som är partneransvarig på KYH.
Just i Piteå kommer undervisningen att ske på Studicum vid Acusticum.
På torsdagen träffades representanter från kommunen och yrkeshögskolan tillsammans med Sandra Mobaraki på just Studicum för att göra en film i syfte att locka nya studenter – inte minst kvinnliga. KYH satsar nämligen sedan 2021 på jämställdhetsarbete genom att bland annat "bredda bilden av traditionellt manliga yrken inom samhällsbyggnad".
Sandra Mobaraki, känd som Byggsandra och Sveriges första bygginspiratör, har samarbetat med KYH sedan förra året och har själv jobbat inom byggbranschen i tio år. Hon startade sitt Instagramkonto "Byggsandra" för ungefär fyra år sedan.
– I mina tidigare roller har jag haft mycket kontakt med hantverkare och samarbetspartners och jag märkte att det inte fanns så många kvinnor inom branschen. Jag startade kontot för att hitta egna kvinnliga förebilder och visa upp branschen i ett nytt ljus, säger hon.
– Utåt sett använder jag sociala medier för att visa att vi har kvinnliga förebilder i branschen som håller i taktpinnen och vill utveckla sektorn. Jag är övertygad om att man behöver samverka, utmana synen av sektorn och skapa rum där kvinnor från branschen kan nätverka.
I filmen som nu spelas in kommer Mobaraki bland annat att intervjua Piteå kommuns Karin Gebing, utbildningsutvecklare inom vuxenutbildningen.
– Vi ser en fördel i att samarbeta med andra utbildningsaktörer för att få hit fler utbildningar, säger Gebing.
Kommunen har ingått i samarbetet tack vare två huvudsakliga anledningar.
– Vi gör det här för att nå befolkningsmålet och för att främja näringslivet. Det gäller att både behålla folk i Piteå och att ge möjlighet till ett livslångt lärande.