Det mer än tioåriga mårdhundsprojektet, som Svenska jägareförbundet bedrivit på uppdrag av Naturvårdsverket, har varit framgångsrikt. Enligt P-A Åhlén är mårdhundsstammen i dag under kontroll.
– Ja, så är det. Men hade projektet helt upphört hade risken varit stor att stammen börjat växa igen, säger han.
Det nya kontraktet med Naturvårdsverket, som löper på fyra år, innebär att projektgruppen nu ska ta sig an samtliga invasiva arter, allt från rovdjur som mårdhund och mink till fåglar – och vattensköldpaddor. De sista förekommer framför allt i Skåne, där de överlever de milda vintrarna. De till synes harmlösa sköldpaddorna, som rymt eller helt enkelt dumpats i naturen av ägare som tröttnat på dem, kan ställa till stor skada i vattendrag då de är allätare.
Andra arter som finns på projektgruppens utrotningslista är exempelvis bisamråtta, tvättbjörn, mink och nilgås.
För Norrbottens del handlar det i första hand om mårdhund och mink, men eftersom bekämpningen varit framgångsrik går projektet just nu på sparlåga.
– Som mest kunde det röra sig om 100 mårdhundar på ett år, i dag handlar det snarare om tiotalet djur årligen, säger P-A Åhlén.
I fjol somras föddes rekordmånga kullar i Finland, vilket ledde till att fler individer tog sig över gränsen in i Tornedalen. Men eftersom det bedrivs en liknande projekt på finska sidan har antalet ändå kunnat begränsas.
– Även Norge är med och bidrar med pengar, det ligger i allas intresse att få bort mårdhunden och för Norges del är det givetvis en fördel om mårdhunden stoppas innan den hunnit över gränsen, säger P-A Åhlén.
Vad gäller mink så bedrivs ett försöksprojekt i Västerbotten med en speciell typ av fälla, som kan få stor betydelse om det faller väl ut.
– Minken är det värsta rovdjuret och största hotet mot fågelbeståndet i skärgårdsmiljö, säger P-A Åhlén. Får vi fällan att fungera på ett tillfredsställande sätt kommer det att göra skillnad.
Det utökade uppdraget innebär att de sex yrkesjägarna, som är stationerade i Norrbotten och Västerbotten, nu har hela riket som arbetsfält och kommer att göra utryckningar till andra delar av Sverige i jakten på de olika arterna som ska elimineras.
– Det blir samordningsvinster. Om man gör en insats mot sköldpaddor i Skåne kan man kanske genomföra en insats mot en annan djurart i Halland på samma resa, säger P-A Åhlén.