I april 2021 beslutade Sveriges riksdag att skynda på utrotningen av livmoderhalscancer. Norrbotten erbjuder nu 7 212 kvinnor, födda 1994–1999, att vaccinera sig mot humant papillomvirus, HPV.
Information med uppmaning om gratis vaccination har skickats ut och den som fått kallelsen kan boka tid för vaccination på 1177.se.
Johanna Mårdh säger att det är svårt att nå ut med informationen till den specifika målgruppen där somliga är vaccinerade men med ett vaccin som inte är så heltäckande som det vaccin som nu ges.
– 1600 kallelser har skickats ut i Pite älvdal och mellan 20 och 30 procent har hörsammat uppmaningen. Många av de här kvinnorna tror att de redan har ett skydd och läser kanske inte så noga i informationen, säger Johanna Mårdh.
I utskicket förklaras att cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen för det mesta beror på en infektion med viruset HPV. Genom att vaccinera sig mot det minskar risken att få cancer i livmoderhalsen. Vid vaccinationstillfället får kvinnorna ett HPV-prov som de kan ta hemma och sedan kostnadsfritt skicka in med posten.
– Vi har möjlighet att utrota en cancerform, det är riktigt stort! Jag hoppas att alla som kan vaccinera sig tar vara på den här möjligheten. Både för att skydda sig själva och för att bidra till att utrota livmoderhalscancer, säger Viviann Mattsson, projektledare och specialistläkare i Obstetrik och gynekologi i Region Norrbotten.
I Piteå pågår kampanjen fram till sommaren då det görs ett uppehåll för att sedan återupptas till hösten. I Arjeplog finns möjligheten att vaccinera sig den 10 och 11 maj. I Arvidsjaur är det öppet den 11 maj och i Älvsbyn ges vaccinsprutor 10 maj och 31 maj.
– Vi kommer att jobba på för att utrota den här sjukdomen och målet är att den ska vara borta inom ett par år. För att det ska lyckas behöver vi nå cirka 70 procent av den här gruppen men vi hoppas såklart att alla tar chansen. Inte bara slipper man få sjukdomen, gör man det nu sparar man också 3 000 kronor, vilket det kostar att vaccinera sig annars.
Sedan 2012 erbjuds alla flickor vaccination mot HPV via elevhälsan i årskurs fem, men kvinnor som är födda 1999 och tidigare är alltså inte vaccinerade i samma utsträckning. Det vaccin som nu ges, Gardasil 9, ger också ett bredare skydd.