Ångbryggeriet satsar på saluhall och mat utan el

Ostar, bröd och desserter trängs med lokalt kött och korvar. Ångbryggeriet har öppnat en ny saluhall och om några veckor blir det premiär för konceptet Mat utan el. "Blir det uppskattat kör vi igen", säger ägaren Mari Wigren.

Therese Ekström och Mari Wigren jobbar på Ångbryggeriet som nu satsar på både saluhall och nytt matkoncept.

Therese Ekström och Mari Wigren jobbar på Ångbryggeriet som nu satsar på både saluhall och nytt matkoncept.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2022-10-07 20:00

När pandemin kom tvingades Ångbryggeriet tänka om kring sin verksamhet. Krogbesöken minskade och det gällde att hitta nya affärsmodeller för att få det att gå ihop.

undefined
Mari Wigren, ägare av Ångbryggeriet hoppas att konceptet Mat utan el blir uppskattat.

– Vi fick bli kreativa. Vi öppnade en butik i liten skala där vi sålde lite smått och gott. Vi satte ihop helgpåsar, taco- och pizzakit, men vi hade ingen anställd så vi sprang ifrån köket för att lämna ut beställningar, säger Mari Wigren.

Butiken och mat-kiten gjorde att restaurangen överlevde och nu har man tagit det ett steg vidare.

undefined
Ostar och kex kan köpas.

– Vi har ändrat och byggt om och nu har vi en liten saluhall dit man kan komma och ta en kaffe eller ett glas vin och handla lite gott. Vill man provsmaka på något man tänkt köpa så går det bra. Så småningom har vi tänkt ordna afterwork här också.

Att anpassa sig efter rådande läge verkar var något av en specialitet för Ångbryggeriet som om några veckor har premiär för ett annat koncept som ligger i tiden.

undefined
Therese Ekström har anställts för att jobba i saluhallen.

– Nu när elpriserna skjuter i höjden tänker vi satsa på mat helt utan el. Vi kommer att använda grillar, vispa och diska för hand och lysa upp med levande ljus och oljelampor.

Idén föddes för en månad sedan efter ett evenemang i Harads där tiotalet Michelinkockar lagade mat i skogen.

undefined
Nybakat bröd ligger och frestar intill kassan.

– Jag tänkte åka dit men prislappen var lite väl häftig. Med det här vill vi göra något liknande men till ett billigare pris. Blir det uppskattat gör vi om det, säger Mari Wigren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!